IS kan fjernes, hvis Syrien bliver stabiliseret

IS kan fjernes, hvis Syrien bliver stabiliseret

Abdulkarim Omar, medformand for afdelingen for udenrigsrelationer i den autonome administration i Nordsyrien/Rojava, har talt med ANF. De har blandt andet talt om IS’ seneste angreb på Sinaa-fængslet i Heseke.

Hvad var målet med angrebet på Sinaa-fængslet i Hesekê?

Målet er at genoplive IS og gøre det autonome administrationssystem dysfunktionelt.

Vi har overtaget mange områder fra IS, vi har besejret dem militært, men vi har ikke sagt, at det er slut. IS er ikke forsvundet. Der er tusindvis af IS-medlemmer. Deres familier bor i Hol-flygtningelejren og der er tusindvis af fængslede IS-medlemmer. IS er ved at komme sig i Syrien, Irak og områderne som er under tyrkisk besættelse. Mange lande opfylder ikke deres ansvar. De har efterladt os alene til at håndtere sagen. 

Hvad er de internationale styrkers tilgang til retsforfølgelse af IS-medlemmer i regionen?

Vi har fortalt de internationale magter om at retsforfølge IS-medlemmer. Vi har fortalt dem, at de har begået forbrydelser her. De burde retsforfølge deres egne borgere. Ingen lande har reageret på dette. Vi beder dem også om at tage deres borgere tilbage. Dette problem mangler også at blive løst.

Er der ikke taget initiativer af internationale organisationer vedrørende IS-fanger og børn i Hol-lejren?

Nej. Internationale organisationer er lige så ligeglade som internationale magter.

Så hvad skal der gøres?

FN og internationale styrker bør yde den nødvendige bistand og støtte. Den tyrkiske stat bør stoppe med at støtte IS. Deres angreb og trusler bør standses. Internationale magter og institutioner bør gøre deres yderste for en demokratisk løsning i Syrien. IS kan kun fjernes, hvis Syrien bliver stabiliseret. 

NYHEDER PORTRÆT Udland