Klimabevægelse i Schweiz: Vi støtter den kurdiske frihedsbevægelse

Klimabevægelse i Schweiz: Vi støtter den kurdiske frihedsbevægelse

Klimabevægelsen i Schweiz viser solidaritet med den kurdiske frihedsbevægelse og de tyrkiske angreb skal stoppes mod Rojava/Nordsyrien.

De skriver følgende:

Siden 1923 har kurderne været delt mellem forskellige stater. Iran, Irak, Syrien og Tyrkiet. Disse regeringer undertrykker den kurdiske befolkning og kræver, at de, som i tilfældet med den kurdiske Jina Amini, vedtager navne på deres kulturer: Jina Amini blev således til Mahsa Amini.

Kurderne har kæmpet mod denne undertrykkelse i årevis, og i 2014 befriede de store dele af det nordlige og østlige Syrien fra ​​IS (Islamisk Stat). De grundlagde derefter den ‘Autonome Republik Rojava’.

Den kurdiske frihedsbevægelse er baseret på økologi, feminisme og demokrati. 

Siden 2016 har den tyrkiske stat dog gentagne gange udført militære angreb mod de kurdiske forsvarsenheder og også mod civilbefolkningen. Dette både i form af økologiske angreb som afbrænding af marker og gennem kemiske våben, der faktisk er internationalt forbudt.

Præsidenten for den tyrkiske lægeforening, Şebnem Fincancı, opfordrede til en uafhængig undersøgelse, hvorefter hun blev anholdt med det samme. Kemiske våben er ikke kun ekstremt farlige for mennesker, de forurener også miljøet alvorligt.

Kilde: Climatestrike.ch/posts/rojava-klimabewegung

Natur / Bæredygtigehed NYHEDER