Kobanê- og Rojava-universiteter vokser

Kobanê- og Rojava-universiteter vokser

Tilmelding til universiteterne i Kobanê og Rojava er begyndt, og der er mange studerende, der gennemgår processen for at starte studieåret 2019-2020.

Universiteterne har i alt 22 afdelinger, og tilmeldingen fortsætter indtil 5. oktober.

Den nye studieårs registreringsperiode er startet for Rojava- og Kobanê-universiteterne i det nordøstlige Syrien.

På trods af de igangværende krigsforhold og krigstrusler mod regionen i de foregående år blev uddannelse i det nordøstlige Syrien ikke afbrudt, og der blev opnået betydelige succeser inden for skolegang.

Efter revolutionen den 19. juli 2012 blev den første, mellem- og gymnasial uddannelse tilvejebragt uden afbrydelse på tre sprog. Universiteter blev etableret for første gang i Rojava. I 2015 blev Afrin-universitetet åbnet, i 2016 Rojava-universitetet og i 2017 Kobanê.

Da Afrin er under besættelse, fortsætter de fleste af de studerende, der studerer ved Afrin-universitetet, og som blev tvunget til at flygte, deres uddannelse ved universiteterne i Kobanê og Rojava.

I en tale med ANF om universitetsregistreringsperioden siger Sakine Elî, medformand for Institut for Videnskab ved Kobanê University, at tilmeldingen er mellem 10. september og 5. oktober. Og i år har begge universiteter tilmeldt studerende gennem det centrale registreringssystem.

Masîdar Masîro, medlem af Kobanê University Coordination Board, siger, at der er åbnet nye afdelinger i år, og at antallet af undervisere steg.

Masîro tilføjer, at deres vigtigste mål er at hæve uddannelsesniveauet og meddeler, at de åbner en laboratorieafdeling på Kobanê University i år, og at denne afdeling vil danne grundlaget for det medicinske fakultet, der skal etableres i de næste år.

På University of Kobanê er der følgende afdelinger: kurdisk sprog og litteratur, medicinsk laboratorium, matematik, fysik, kemi og biologi afdelinger.

På Rojava University er der følgende: Matematik, fysik, kemi, historie, geografi, undervisning, kunst, gineologi, litteratur, petroleumsteknik, petro-kemisk teknik, landbrugsteknik, økologisk konstruktionsteknik, ledelse og finans, mekanik, engelsk.

KURDISK KULTUR NYHEDER