Kurdere skal stemme om løsrivelse fra Irak den 25. september

Kurdere skal stemme om løsrivelse fra Irak den 25. september

Iraks kurdere indkalder til folkeafstemning om selvstændighed. Et rungende “Ja” vil udløse dramatiske kriser i Irak og med nabolandene.

De irakiske kurdere udfordrer nu Irak ved at varsle en afstemning om uafhængighed den 25. september. Datoen er blevet fastsat efter et møde mellem de kurdiske politiske partier under ledelse af KDP-lederen Massoud Barzani, som står i spidsen for den regionale regering i det autonome område.

Den kurdiske region har sin egen hær, parlament, flag og økonomi. Befolkningen har i mange år ønsket sig mere uafhængighed fra Irak.

Kurderne har haft selvstyreområde i Irak siden 1991. Kurderne er en folkegruppe, hvor en stor del af dem lever i Tyrkiet, Syrien, Irak, Iran og Armenien.

Internationale magter kniber med støtten til en kurdisk stat

Internationalt kniber det dog med støtten til en kurdisk stat. Både Tyrkiet og Iran er imod kurdisk løsrivelse, da de frygter, at det vil inspirere deres egne millioner af kurdiske borgere til også at gå efter uafhængighed, hvis de irakiske kurdere gør det.

Også USA og Rusland har udtrykt deres bekymring i forhold til en kurdisk stat i Irak. De frygter, at der vil starte en ny krig i området. De ønsker, at den kurdiske regering i Irak løser deres interne problemer med regeringen i Bagdad.

Indland NYHEDER Udland