Kürkcü: AKP ønsker ikke at fjerne undtagelsestilstanden

Kürkcü: AKP ønsker ikke at fjerne undtagelsestilstanden

HDP-parlamentsmedlemmet Ertugrul Kürkcü udtalte ved et møde i EU-parlamentet, at AKP ikke havde nogen hensigt med at fjerne undtagelsestilstanden, og at man samtidig løbende fik styrket sin egen situation.

Ertugrul Kürkcü understregede, at man med den nuværende situation kunne skabe sit eget diktatur, hvor alt magten blev hos premierministeren og den udvikling i sig selv vækkede store bekymringer hos de demokratiske kræfter i landet. Kürkcü talte på vegne af HDP og den venstreorienterede gruppe i EU-parlament, hvor Kürkcü også opfordrede de demokratiske kræfter i Europa til at handle på demokratiets vegne og burde tage tydeligere afsted fra den udemokratiske udvikling i Tyrkiet.

Ertugrul Kürkcü udtrykte det blandt andet således: “Retsstaten er gevaldigt svækket og det står der også i den seneste rapport som EU har udarbejdet om Tyrkiet. Det er glædeligt, at EU-parlamentet kan konkludere de samme tendenser, som vi fra HDP’s side gentagne gange har råbt højt om og derfor håber vi, at der vil lægges et endnu større pres på Tyrkiet.”

At kunne sætte folkevalgte parlamentsmedlemmer med politisk immunitet for noget de har ytret sig om i fængsel er i sig selv en uacceptabel handling mod demokratiet og retsstatens principper, fortsatte Kürkcü med at pointere i sin tale.

Ertugrul Kürkcü bakkede samtidig op om EU-parlamentets rapport, som blandt kom med forslag om styrkelse af demokratiet og retsstaten, men konkluderede også at det var nødvendigt, at man fulgte op på det for ellers havde de ingen betydning.

Kürkcü sagde følgende:

“Undtagelsestilstanden fjernes, da den kun har skadet landets demokratiske udvikling. Eksempelvis er tusinder af uskyldige borgere blevet anholdt og smidt i fængsel, og den diktatoriske tankegang har fået et større fodfæste i det politiske liv. Valget den 16. april 2017 foregik heller ikke på retfærdigvis og burde have været aflyst, og EU burde havde lagt et meget større politisk pres på Tyrkiet, men nej desværre så er det også nogle af manglerne i rapporten.”

Ertugrul Kürkcü afsluttede i sin tale med, at man løsladte de 9 anholdte HDP-parlamentsmedlemmer, med-formanden Demirtas og med-forkvinden Yüksekdag og et CHP-parlamentsmedlem, samt at anklagerne mod HDP-folkene og andre demokratiske kræfter også fjerne omgående for ellers har retsstaten fuldstændigt spillet fallit.

Kilde: Firatnews.com

Indland Udland