PYD repræsentant i Danmark: KDP vildleder selv offentligheden

PYD repræsentant i Danmark: KDP vildleder selv offentligheden

“Grøftegravning langs grænsen af Vest- og Sydkurdistan er et projekt, der udelukkende er imod kurderne i Syrien og har ikke noget med jihadister at gøre, som KDP ellers påstår,” siger PYD´s (Det Demokratiske Enhedsparti) repræsentant i Danmark, Bavé Hisen, til Nûdem.

Det kurdiske selvstyre i Irak med Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) i spidsen har siden april startet med at grave grøfter langs grænsen af Vest- og Sydkurdistan. Grøftegravning har skabt stor vrede hos kurdere fra Rojava (Vestkurdistan-Nordsyrien), idet syriske kurdere opfatter projektet som et forsøg på at isolere dem fra omverden og har til formål at ødelægge den status, som kurderne i Syrien har opnået.

Bavé Hisen som Nûdem har talt med i sidste uge mener, at KDP er ude efter at vildlede offentligheden, når de påstår, at grøftegravningen er for at forhindre jihadister, da der ikke er nogen jihadister i Rojava.

“Vi har ingen jihadister i Rojava. Alle jihadisterne kommer enten fra Irak eller Tyrkiet. Hvis KDP skulle være troværdig i sin påstand, burde de have gravet grøfter langs grænsen til Tyrkiet, hvor alle jihadister kommer fra,” siger Bavé Hisen som reaktion på KDP´s påstand om at grøftegravning er et projekt mod jihadister og ikke mod syriske kurdere.

Reaktionen kommer på baggrund af påstande fra Hêmin Hewramî, udenrigsansvarlig for KDP, i et interview med netavisen Jiyan.dk. Bavé Hisen beskylder KDP, regerende parti i det kurdiske selvstyre i Irak, for selv at vildlede offentligheden ved at komme med urigtige påstande. Bavé Hisen siger følgende: ”Grøftegravning langs grænsen af Vest- og Sydkurdistan er et udspil fra Tyrkiets side, som det kurdiske selvstyre i Irak følger nøje. De har indbyrdes indgået nogle aftaler for at ødelægge Rojavas selvstændighed i området. Så der er ingen grund til at finde på usande årsagsforklaringer.”

Bavé Husin mener heller ikke, at det holder vand, når Hêmin Hewramî påstår, at grænseovergangen Sémalka (Peşabîr) er åben, da grænsen er åben, når KDP vil, mener han.

Grænseovergangen har siden maj 2013 til tider været holdt lukket og man har ikke givet en officiel grund. Den 32-årige Mevlit Nezir Heci Yunis fra Rojava/Vestkurdistan døde, efter at han var blevet skudt af peshmerga på Sêmalka grænseovergangen mellem Vest- og Sydkurdistan under forsøget på at krydse grænsen den 14. april 2014.

Indland NYHEDER Udland