Syriens kristne

Syriens kristne

Verdenssamfundet vidner til etnisk og religiøs udrensning i Syrien. (U)IS massakrerer alle, der ikke er sunni eller alle og enhver, der afviser deres radikale ideologi.

Rapporter bekræfter, at over 200.000 kristne civile er blevet fordrevet fra syriske provinser som Homs og Aleppo, hvor de ikke kunne finde nogen til at beskytte dem i denne lovløse krig. De fleste af disse kristne civile undslap væbnede grupper som (u)IS og Jabhat al-Nusra.

De kristne udgør ca. 10 % af Syriens befolkning, der alle tilhører forskellige nationale identiteter, som assyrere, armeniere og kurdere.

De kristne har forsøgt at forblive neutrale i de igangværende kampe i Syrien, men efter at krigen er blevet spredt over hele landet og de kristne er blevet et mål for blandt andet (u)IS, har de engageret sig i den syriske konflikt og været en del af det at forsvare sig selv og deres eksistens.

Det kristne mindretal i kantonen Jazireh

Den kurdiske kanton Jazireh, er en gruppe af større og mindre byer i det nordøstlige Syrien, ligesom Qamishlo, Deriki, SereKaniye, Amude og Rumeylan. Jazira-kantonen er en del af Rojava, den selvstyrende region i det nordlige og nordøstlige Syrien. Den autonome region blev erklæret i november 2013 ved en række kurdiske, arabiske og assyriske partier og organisationer. Syriens Kurdistan-region består af tre kantoner i det nordlige og nordøstlige Syrien: Jazireh, Kobanê og Efrin. De kristne i Jazireh-kantonen har mindst 50 landsbyer.

Der er ikke en nøjagtig folketælling for antallet af kristne i den kurdiske kanton Jazireh, men de udgør mindst 5 % af den samlede befolkning.

De kristnes status i Jazireh-kantonen er anderledes end deres situation i alle andre områder af Syrien. I Jazireh nyder de kristne sikkerheden mere end noget andet sted i Mellemøsten; de har rettighederne til at hæve deres egne flag og symboler, samt praktisere alle deres rettigheder som kristne. De samarbejder YPG, Rojavas officielle hær, der holder jihadister ude af deres områder.

Tell Tamer er truet

Byen Tell Tamer har et kristen flertal og er flere gange blevet angrebet af forskellige væbnede islamiske radikale grupper, men YPG, støttet af sikkerhedsstyrker (Asayish og Sutoro) kunne afvise alle angreb.

(U)IS er 13 km væk fra den vestlige del af denne truede byen, og de kan storme den når som helst. Byen er i stor risiko for at ende i samme situation som Kobanê.

Hvis byen bliver stormet, så vil tusindvis af civile kurdiske og kristne assyrere komme til at blive tortureret og halshugget. Kvinder og piger vil blive taget som sexslaver. Borgerne i Tell Tamer er meget bange for den uklare fremtid, der truer dem.

Indland Nordsyrien