To kurdiske kvinder i Paris hos L’Humanité og præsident Hollande

To kurdiske kvinder i Paris hos L’Humanité og præsident Hollande

Det er fem måneder siden, at IS hejste det sorte flag over Kobané, og denne overvejende kurdiske by blev snart erklæret tabt af de amerikanske ledere. Alligevel måtte de sammensætte en international koalition til at modsætte sig de offensive jihadister på begge sider af Eufrat, Irak og Syrien. Kobané var ikke en del af de “prioriteter”, så de forsvarende personer blev overvældet af den hastighed og ildkraft de mødte fra angriberne. Situationen i byen syntes endnu mere desperat, da nabolandet Tyrkiet havde lukket sine grænseområder for modstandsfolk, der ønskede at deltage i forsvaret af byen. Vi husker, at den stærke mand i Ankara, Erdogan, mens han støttet af Paris, søgte at oprette en stødpudezone langs grænsen for bedre at sikre sig mod kurderne, som han fandt farligere for ham end bødlerne i IS.

To kurdiske kvinder besøgte Frankrigs præsident Hollande og blev inviteret til at blive redaktører for en dag på avisen L’Humanité

Nassrin er Commander for enhederne for beskyttelse af mennesker, og Asya, medformand for Det Demokratiske Enhedsparti. Disse to unge kvinder, der kommer til at bo i Paris, inviteret af L’Humanité, har modtaget en varm beundring for deres mod som krigere, der har Kobané som symbol på folkelig modstand og som tegner omridset af et socialt projekt: et Syrien, demokratisk og decentraliseret.

Denne modstand ændrede forløbet af tingene, tvunget af deres heltemod, der vistes i en ulige kamp, måtte koalitionen støtte dem med luftangreb og tvang den tyrkiske ledelse til at lade kurdiske forstærkninger fra Irak passere. Og i dag, i ruinerne af det befriede Kobané, og mens mændene IS stadig lurer i de omkringliggende landsbyer, så lærer familierne at leve og arbejder for at genopbygge Kobané, som har behov for international støtte. De to udsendinge fra den kurdiske modstand mod jihad terror, som blev modtaget af François Hollande, er de blevet hørt i Frankrig, som selv blev angrebet i januar af folk som IS.

Bearbejdet og oversat artikel fra L’Humanité.

Indland NYHEDER