Tyrkiet protesterer mod et vægmaleri i Oslo med Öcalan-citat

Tyrkiet protesterer mod et vægmaleri i Oslo med Öcalan-citat

Af Jesper Brandt

Det tyrkiske udenrigsministerium er irriteret over et vægmaleri i Oslo med et citat fra Abdullah Öcalan om frigørelse af kvinder. Den norske hovedstad ønsker imidlertid ikke at fjerne den og siger, at Oslo står for ytringsfrihed og demokrati.

Den norske hovedstad Oslo har afvist et krav fra Tyrkiet om at fjerne et vægmaleri, der viser et citat af Abdullah Öcalan om kvindefrigørelse. Billedet vil fortsat blive vist på en mur overfor det norske Storting, siger Eivor Evenrud, formand for Oslo byråds Kultur- og uddannelsesudvalg. “I Norge tror vi på ytringsfrihed og demokrati. Politikere kan ikke og vil ikke ændre eller fjerne et maleri,” skriver politikeren fra partiet ’Rødt’ på Twitter. Vægmaleriet, der måler omkring to en halv gange seks meter og har titlen “Rojava: Kvindernes revolution”, er blevet skabt af kunstneren Gelawesh Waledkhani i 2020. Det tager sigte på at skildre kurdiske kvindelige krigere, der deltager i kampen i det nordlige Syrien og indeholder det berømte citat “Et samfund kan aldrig være frit uden kvindernes befrielse” af Abdullah Öcalan, der betragtes som idékilden til Rojava-revolutionen.

Kunstvæggen, som maleriet hænger på, tilhører det norske kulturråd Mesén. Dette offentlige udstillingssted er baseret på ideen om, at kunst, der vises på museer, altid er forbeholdt et indviet publikum. Men projektet skal også bidrage til at fremme ytringsfriheden og den offentlige debat.

Den kurdiske kunstner Gelawesh Waledkhani arbejder på sit vægmaleri “Rojava: Women’s Revolution”, der er udstillet på kunstmuseet Mesén. Gelawesh Waledkhani er født i Kurdistan i 1982 og uddannet fra kunstakademiet i Oslo, hvor hun bor og arbejder.

Det tyrkiske udenrigsministerium i Ankara har krævet vægmaleriet fjernet og har udtalt; “Det faktum, at Oslo kommune trods en protestnote fastholder sin holdning til støtte for terrorisme, er eksemplarisk.” Derudover fremsender det tyrkiske ministerium en trussel: “Vi vil gerne minde dem, der tolererer terrorisme om, at de også en dag kan blive påvirket af denne plage”.

Frygten for kunst

Det er ikke første gang, at Tyrkiet blander sig i kunstnerisk frihed uden for sine egne grænser. Erdogans lobby i Tyskland griber også regelmæssigt ind.

For omkring et år siden fik byen Nürnberg et billede af den franske fotograf Laurence Grangien fjernet fra udstillingen “ROJAVA: Udseende og virkelighed” på grund af pres fra den tyrkiske generalkonsul.

Billedet viste en kurdisk kvinde fra det nordlige Syrien med en maskingevær ved siden af ​​et flag fra Kvindernes Forsvarsenheder i NordØstSyrien, YPJ og et billede af Abdullah Öcalan.

I efteråret 2018 var en kunstudstilling i Duisburg under politibeskyttelse efter massive trusler på grund af et kritisk billede af Erdogan.

I februar 2018 blev et maleri af den tyske kunstner Thomas Baumgärtel, kendt som “Banansprøjten”, der viste den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan i en bøjet stilling med sine bare skinker dækket af en banan. Billedet hængte på en udstilling i Karlsruhe (med temaet diktatoriske præsidenter), hvor galleriejeren følte sig nødsaget til at fjerne billedet, efter at udstillingen var blevet oversvømmet af tyrkiske ”agenter”. En truende beskrivelse samt den præcise placering af billedet var samtidigt blevet offentliggjort i en stor tyrkisk regeringstro avis. Så vi viser ikke billedet. (Se i øvrigt Deutche Welle: https://www.dw.com/en/turkish-dictator-erdogan-banana-picture-causes-rumpus-at-german-art-fair/a-42720075.)

I 2016 ønskede den tyrkiske regering at fjerne et billede af den armensk/kurdiske fotograf Demir Sönmez fra en friluftsudstilling i den schweiziske by Genève, hvor han har boet siden 1990. På det var der et banner, der beskyldte Erdogan for en mindreårigs død.

”Mit navn er Berkin Elvan, politiet dræbte mig på ordre fra den tyrkiske premierminister,” lyste banneret. Berkin Elvan var 13, da han blev dødeligt slået med en gasbeholder af en politibetjent under Gezi-protesterne i Istanbul, juni 2013.

Kunst kan være et hårdtslående argument!

Kilder: Anonymous, 2019: Rojava photo removed from exhibition in Nuremberg. ANF, 13 dec. 2019

Anonymous, 2021: Turkey takes exception to mural with Öcalan quote in Oslo. ANF, 16. Jan 2021

Deutche Welle: https://www.dw.com/en/turkish-dictator-erdogan-banana-picture-causes-rumpus-at-german-art-fair/a-42720075

Om Demir Sönmez: https://www.photographygeneva.com/about/ En beskrivelse af billedet kan ses på https://www.mesen.no/rojava-gelawesh-waledkhani

NYHEDER