Tyrkiets øverste religiøse organ er et udenrigspolitisk værktøj – siger Prof. Erdi Öztürk

Tyrkiets øverste religiøse organ er et udenrigspolitisk værktøj – siger Prof. Erdi Öztürk

Tyrkiets direktorat for religiøse anliggender (Diyanet) er blevet et ledende udenrigspolitisk værktøj for den tyrkiske regering, siger Ahmet Erdi Öztürk, lektor ved London Metropolitan University og Coventry University.

Direktoratet er blevet et gigantisk religiøst transnationalt apparat i en ændringsproces, der er sammenflettet med udviklingen i tyrkisk udenrigspolitik, fortæller Öztürk til Ahval-chefredaktør Yavuz Baydar i en nye podcast-serie Turkish Current.

Ifølge Öztürk har Diyanet altid været et statsapparat, der er blevet brugt til at forme de ​​tyrkiske borgeres identitet, og den seneste udvikling understreger blot dette.

”Når den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan eller embedsmænd fornærmer LGBT-personer, fremsætter Diyanet også bemærkninger i tråd med den officielle regeringsdiskurs med henvisning til religiøse grunde fra den hellige bog Koranen,” forklarer han.

Under Erdoğan har den tyrkiske regering ifølge akademikeren også indarbejdet islam i den tyrkiske udenrigspolitik,.

Erdoğans herskende retfærdigheds- og udviklingsparti (AKP) har firedoblet Diyanets budget i løbet af sine 18 år ved magten, hvilket giver anledning til kritik af, at organisationen bruges af det islamistiske AKP-parti som et middel til at skabe blød magt.

Kritikere beskylder landets imamer, som alle arbejder for det religiøse organ, for at fremme regeringens politiske retorik og skabe social opsplitning.

Öztürk citerer Baskin Oran, en fremtrædende tyrkisk akademiker, der har udtalt, at Tyrkiets traditionelle udenrigsanliggender er blevet erstattet af Diyanet, som nu repræsenterer ansigtet udadtil for det nye Tyrkiet.

Diyanets imamer har social og normativ magt blandt de tyrkiske muslimer i udlandet, tilføjer han.

Direktoratet driver alle de 85.000 moskeer i Tyrkiet samt 2.000 i udlandet.

Kilde: Erdi Öztürk, 2021:  Turkey’s top religious body a foreign policy tool – Prof  Erdi Öztürk. Ahval, 10. April, 2021

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER