US-talsmand: S-400-indsættelse er i strid med Tyrkiets status som NATO-allieret

US-talsmand: S-400-indsættelse er i strid med Tyrkiets status som NATO-allieret

Den amerikanske regerings politik vedrørende de russisk-fremstillede S-400-missilsystemer har ikke ændret sig, og deres indsættelse er uforenelig med Tyrkiets status som NATO-allieret, har talsmanden for det amerikanske udenrigsministerium, Ned Price, udtalt. Prices bemærkninger er fremsat efter at den tyrkiske forsvarsminister Hulusi Akar d. 9. februar for første gang fremsatte et forslag, hvori han sagde, at hvis Washington ophæver sit samarbejde med de syriske kurdere, kunne Tyrkiet flytte våbensystemet, på samme måde som Grækenland flyttede dets S-300’ere i begyndelsen af ​​2000-tallet. Akars forslag, der opfordrer Det Hvide Hus til at fjerne sin støtte til Folkets beskhyttelsesenheder (YPG), den syrisk-kurdiske milits, der har været de vigtigste landtropper mod den Islamiske Stat (ISIS), i bytte for at Tyrkiet fjerner sine S -400’ere, blev ikke besvaret af Price under onsdagens briefing. Price gentog simpelthen, at Washingtons holdning ikke har ændret sig, hver gang han blev spurgt ud om Akars forslag.

Price sagde, at S-400 våbensystemer er uforenelige med NATO-udstyret og er en trussel mod NATO-teknologiens sikkerhed, mens købet af dem også er uforeneligt med Tyrkiets forpligtelser som NATO-allieret. Price sluttede sine kommentarer med at ‘opfordre Tyrkiet til ikke at fastholde systemet’.

Det sprog, der anvendes i Loven Om Modvirkning Af Amerikas Modstandere Gennen Sanktioner (CAATSA), kræver også, at Tyrkiet ikke har systemerne.

Price blev også afhørt om den amerikanske statssekretær Antony Blinkens manglende kontakt til sin tyrkiske modstykke Mevlüt Çavuşoğlu, siden han blev indsat for to uger siden, på trods af at han har talt med snesevis af udenlandske kolleger. Price sagde, at han regnede med, at opkaldet vil finde sted i de kommende dage.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans talsmand Ibrahim Kalin sagde i et interview med CNN Interntional onsdag “Vi tror på, at vi kommer til at starte på en frisk med Biden-administrationen.”

Kalin havde en samtale med Bidens nationale sikkerhedsrådgiver Jake Sullivan, hvor Sullivan udtrykte bekymring over S-400-sagen og understregede sin administrations forpligtelse overfor retsstatsprincippet og de demokratiske principper.

I et interview den 10. januar med den pro-tyrkiske regeringsvenlige kanal CNNTurk mindede Kalin om, at Biden, mens han fungerede som Obamas vicepræsident, var kommet til Tyrkiet fire gange og kendte regionen og han tilføjede derefter: “Vores kontakter med overgangsteamet har hidtil været meget positive. De siger, at de vil udvikle gode forbindelser til Tyrkiet og slå ind på en ny vej. “

Kilde: Anonymous, 2021: S-400 deployment inconsistent with Turkey’s NATO ally status – U.S. spokesman. Ahval, 10 februar 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER