Remzi Kartal: Erdogan kendte til kuppet

I sidste uge skete der et kup i Tyrkiet mod AKP-regeringen. I den anledning fik vi interviewet Kongre-Gel formanden Remzi Kartal.

Nûdem: Vil AKP fremover kunne udføre alt politisk, som de ønsker som eksempelvis at lægge et større pres på de demokratiske og intellektuelle kræfter i landet.

Remzi Kartal: At kalde AKP for Erdogan er mere relevant, da det er Erdogan, som bestemmer alt i landet.

Ja, militærkup-forsøget har givet Erdogan en stor mulighed for at få skabt sit præsidentielle system. Han ser det selv som en nåde fra Guds side. Alle, som er imod ham, vil mærke hans magt. Sådan som det ser ud nu, så er der ingen, der har magt til at stoppe Erdogan, eftersom han udrydder alle sine modstander. Men den kurdiske friheds- og demokratikamp er den eneste mulighed for at få stoppet Erdogans undertrykkende politik. Alle tyrkiske og kurdiske demokratiske kræfter skal forenes og tage kampen op mod denne statsundertrykkelse.

Nûdem: En del af de generaler der deltog i angrebene mod Sur, Cizre, Sirnak, Nusaybin og Gever er nu anholdt af Erdogan. Hvad kan være årsagen til dette?

Remzi Kartal: Det eneste punkt disse generaler og Erdogan enes om er fjendskabet mod kurderne. Ordrerne om massakrerne mod kurderne er givet af selve Erdogan, og da generalerne udførte massakrerne, fik de ros af Erdogan. Men da de selvsamme generaler udførte militærkupforsøget mod Erdogan, blev de erklæret for landsforrædere. Erdogan vil nu gå hele vejen for at udrydde og svække alle sine modstander, så han selv står stærkere. Erdogan frygter at miste magten, og derfor handler han, som han nu gør. De frygter, at alt deres korruption, snyd og ulovligheder kommer frem i lyset, samt at de bliver straffet for det.

Nûdem: Kan det være, at AKP med den nuværende situation vil fremtvinge et tidligt valg? Kan det også være en af årsagerne til, at man dagligt beder folket om at komme ud på gaderne?

Remzi Kartal: Erdogan har for nyligt afholdt et møde med regeringens sikkerhedsudvalg og ministre. Her vil man udarbejde en videre plan for landets politik, som så vil viderebringes til befolkningen. Her vil der både være muligheder for et tidligt valg eller grundlovsændringer.

Nûdem: Tror du, at Erdogan havde fået besked om kupforsøget?

Remzi Kartal: Situationen viser, at kuppet var imod Erdogan. Men Erdogan fik efterretninger om, at der skulle ske et kup, og det førte til modsvar fra hans side. Denne udvikling førte til, at nogle af kupmagerne fik kolde fødder og droppede derfor sine planer, som i sidste ende gavnede magthaverne. Sådan som situationen er nu, så står Erdoğan stærkere end før kupforsøget, og det udnytter regeringen fuldt ud. Målet for dem er at etablere en enehersker regime, men lad os nu se, hvor det fører hen til.

INFO: Remzi Kartal er født 1948 i den kurdiske by Wan og er oprindeligt uddannet tandlæge. I 1991 blev han valgt ind som parlamentsmedlem fra Det Socialdemokratiske Parti (SHP) i Tyrkiet. SHP havde nemlig ved valget 1991 valgt at indgå en alliance med det pro-kurdiske parti DEP (Demokrati Parti). Ud over Remzi Kartal blev Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan og Selim Sadak valgt ind som parlamentsmedlemmer fra DEP. Dog varede dette ikke særlig længe, fordi kort tid efter fik man fjernet parlamentarisk immunitet for kurdiske parlamentsmedlemmer. Imens hetzen fortsatte mod kurdiske parlamentsmedlemmer, valgte Remzi Kartal at flygte til udlandet for at undgå fængsel. Remzi Kartal har siden været politisk aktiv i Europa og har gjort en stor indsats i forhold til dannelsen af Kurdistan National Kongres (KNK) i Bruxelles, og senere er han blevet medformand for Folkets Kongres – Kongra Gel.

PORTRÆT