Den tyske regering opfordrer Tyrkiet til at overholde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse og frigive Demirtaş

Den tyske regering opfordrer Tyrkiet til at overholde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse og frigive Demirtaş

Den tyske regering opfordrer ”kraftigt” den tyrkiske regering til at efterkomme afgørelser truffet af Den Europæiske Menneskerettigheds-domstol (EMD) og til at opfylde sine forpligtelser i henhold til den europæiske konvention om menneskerettigheder. Det gælder i særlig grad den kurdiske politiker Selahattin Demirtaş, der har været fængslet i Tyrkiet i over fire år.

“Den europæiske menneskerettigheds-domstol har fundet frem til, at Tyrkiet overtræder den europæiske menneskerettighedskonvention ved at fængsle Selahattin Demirtaş, og at Tyrkiet handler ud fra politiske motiver”, skrev statssekretæren for det føderale udenrigsministerium Miguel Berger som svar på et spørgsmål fra det tyske parlamentsmedlem Helin Evrim Sommer fra DIE LINKE. “Den tyske regering har opfordret Tyrkiet til straks at løslade ham og vil fortsætte med at arbejde i Europarådets organer for at opfordre Tyrkiet til at gennemføre den europæiske menneskerettighedskonventions domme”.

Den kurdiske menneskerettighedsadvokat og tidligere medformand for Folkets Demokratiske Parti(HDP) Selahattin Demirtaş blev arresteret i november 2016 samtidigt med adskillige andre parlamentsmedlemmer fra hans parti, og blev derefter fængslet. Siden da har han været tilbageholdt i et topsikret fængsel i Edirne-provinsen i det vestlige Tyrkiet. Den europæiske menneskerettighedsdomstol har beordret øjeblikkelig løsladelse af oppositionspolitikeren i slutningen af ​​december. Tyrkiet har imidlertid endnu ikke implementeret afgørelsen, selv om landet er bundet af det som medlem af Europarådet. Strasbourg-domstolen havde allerede i 2018 besluttet, at politikeren skulle frigives.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan havde derefter beskyldt den europæiske menneskerettighedsdomstol for “hykleri” og kaldt dommen i Demirtaş-sagen for “politisk” motiveret. I den afgørende retssag står HDP-politikeren til 142 års fængsel på grundlag af såkaldte terroranklager – selvom Tyrkiets forfatningsdomstol i juni fandt, at tilbageholdelsen var ulovlig. Tiltalen bygger på 31 efterforskningsrapporter, der blev forelagt det tyrkiske parlament for at ophæve hans immunitet som deputeret ved parlamentet.

I “Kobane-retssagen” beskyldes Demirtaş blandt andet for 37 drab (fortrinsvis på medlemmer af Demirtas eget parti!) i forbindelse med Kobanê-protesterne i efteråret 2014. Figen Yüksekdağ og 106 andre politikere er også tiltalt i samme retssag.

Kilde:

Anonymous, 2021: German government calls on Turkey to comply with ECtHR ruling and release Demirtaş. ANF, 27. Jan. 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER