Flere landmænd i Rojava skifter til solenergi som et alternativ til dieselgeneratorer

Flere landmænd i Rojava skifter til solenergi som et alternativ til dieselgeneratorer

På trods af krig og konstante angreb fortsætter den økologiske udvikling af Rojava med at gøre fremskridt. Flere og flere landbrugsarbejdere konverterer deres kunstvandingssystemer fra diesel til solenergi.

På grund af den stadigt stigende tørke og den tyrkiske stats reduktion af strømningsniveauet i Eufrat er landbruget i det nordøstlige Syrien afhængigt af energikrævende pumpesystemer til kunstvanding. Eufrats faldende niveau påvirker dog også strømforsyningen, så pumpeanlæggene ikke længere kan forsynes. Hidtil har landmændene hovedsageligt været afhængige af dieselgeneratorer. I den nuværende landbrugssæson skifter flere og flere af dem til solteknologi. Alt efter dybden, hvorfra vandet skal pumpes, skal der flere eller færre solpaneler til dette.

En af de landbrugsarbejdere, der er gået over til solteknologi, er Taha al-Najim. På hans marker nær Til Temir har det praktisk talt ikke regnet i tre år. Al-Najim anskaffede 102 solpaneler til at drive sin 40-hestes pumpe. Pumpen pumper vand fra en 175 meter dyb brønd og vander 420 hektar hvedemarker med den.

Al-Najim har talt med Nyhedsbureauet ANHA og har kommenteret forskellen mellem dieseldrevne generatorer og solenergi: “Solenergi er ren energi og godt for miljøet. Det er dog normalt afhængigt af tidspunktet på dagen og mængden af ​​sollys. Af denne grund er den genererede energi ikke altid tilstrækkelig til kunstvanding af dyrket jord. Dieseldrevne generatorer kan altid bruges, men de giver mange problemer, især på grund af de høje omkostninger ved diesel.”

En anden landmand fra Qamişlo, Yusif Ramadan, installerede 96 solpaneler på sin mark, som han bruger til at drive en 40-hestes pumpe. Ramadan udtalte, at installation af solpaneler er dyrt i starten, men i det lange løb er det bedre end dieseldrevne generatorer. Omkostningerne ved at installere et solpanel varierer fra US$110 til US$180, afhængigt af panelets mærke og størrelse, samt omkostningerne ved fremstilling af stilladser, kabler og batteri.

Et af grundprincipperne i den selvstyrende region i Nord- og Østsyrien er økologi. På trods af krigsforholdene forsøger man at handle på en økologisk bæredygtig måde. Nayif Ibrahim, medformand for udvalget for landbrug og kunstvanding i Qamişlo Canton, siger: “Vi støtter brugen af ​​solenergi, fordi det er godt for miljøet og koster mindre. Men det kniber indtil videre gevaldigt med at få leveret paneler til landmændene.

Landbrugsudvalget og brændstofdirektoratet i Nord- og Østsyrien fortsætter med at distribuere dieselolie til landmændene for at de kan vande deres marker. Nogle landmænd kritiserer forsinkelser i distributionen af ​​dieselbrændstof og bemærker, at det ikke er nok, hvis man kun har generatorer og pumper.

Kilde: Anonymous, 2023: More farmers in Rojava switch to solar energy as an alternative to diesel generators. Firat News Agency (ANF), Amsterdam, 16. February 2023.

Dansk bearbejdning: Jesper Brandt

Natur / Bæredygtigehed NYHEDER Udland