Tyrkiske myndigheder beslaglægger HDP krisekoordinationscenter i Pazarcık

Tyrkiske myndigheder beslaglægger HDP krisekoordinationscenter i Pazarcık

HDP krisekoordinationscenter for jordskælvshjælp i Pazarcık er blevet beslaglagt af de tyrkiske myndigheder og stormet af soldater. De frivillige nødhjælpshold blev truet med anholdelse.

Det venstreorienteredde parti HDP, der har mange tilhængere i en stor del af de områder, der er ramt af jordskælv i Tyrkiet, har mange steder omdannet deres partikontorer til krisecentre for nødlidende under jordskælvene, men har stødt på omfattende modstand fra lokale regeringsrepræsentanter. I Pazarcık-distriktet, der ligger ca. 50 km. nord for den tyrkiske by Gaziantep, har distriktskontoret konfiskeret det krisecenter, der er oprettet af HDP og regionale foreninger i landsbyen Hasankoca (der ligger 5 km. syd for byen Pazarcik, tæt på epicentret for den første jordskælv i Kahramanmaraş) for at koordinere nødhjælpen under jordskælvet. 

Distriktsadministrator Mustafa Hamit Kıyıcı kom til centret ledsaget af militære embedsmænd og meddelte, at han ville udpege en koordinator til arbejdet. HDP-medlemmerne og andre frivillige nægtede at acceptere beslutningen og forlod centret under højlydte protester.

Medformand for Det Demokratiske Parti (HDP), Pervin Buldan, indkaldte til en pressekonference på et hotel i Amed (Diyarbakir), efter at nødhjælpsforsyningerne var blevet konfiskeret, og kritiserede skarpt forebyggelsen af ​​nødhjælpsforanstaltninger for jordskælvets ofre.

Pervin Buldan og andre HDP-parlamentsmedlemmer i Amed

“Vores frivillige brugte ti dage på at prøve at distribuere de hjælpemidler, der var ankommet til befolkningen i Pazarcık fra et stort lager i landsbyen Hasankoca. Ifølge de oplysninger, vi modtog for et par timer siden, stormede distriktsadministratorer og distriktsguvernøren i Pazarcık sammen med de lokale myndigheder denne bygning og lageret, hvor nødhjælpsforsyningerne blev indsamlet, og truede vores frivillige med at de ville blive arresteret,” sagde den kurdiske politiker om sagen.

Staten ønsker at stoppe HDP-hjælpekampagnen

Buldan påpegede, at staten ønskede at stoppe HDP-hjælpekampagnen. “De, der har været fraværende siden jordskælvet startede, især i de første dage, og ikke har hjulpet vores folk på nogen måde, har nu startet et initiativ, hvor de beder om hjælp til i særdeleshed at stoppe HDPs nødhjælpsarbejde. Jeg vil gerne appelere til regeringen: Mens folk lider af sult, kulde, jordskælv, større katastrofer, har ingen har ret til at forhindre denne hjælp. Vi vil fortsat gøre vores bedste for at sikre, at befolkningen bliver forsynet med bistand. Intet retfærdiggør undertrykkelse, obstruktion af bistand og udnævnelse af en administrator. Vi vil aldrig tillade, at den bistand, der ydes af HDP, NGO’er og andre parter, forhindres af regeringsorganer eller tilskrives dem selv.”

I de første to dage var staten ingen steder at se

Buldan fortsatte: “I de første to dage efter jordskælvet var politiet, regeringen og militæret ingen steder at se. Nu ser vi soldater, retshåndhævere og lokale chefer, der kommer for at plyndre varehuse og stoppe hjælpen. Det er uacceptabelt.” Hjælpeleverancer fra andre provinser organiseret af HDP blev blokeret fra begyndelsen, og hele lastbiler blev konfiskeret af den tyrkiske regerings AFAD-katastrofekontrolagentur.

Kilde: Anonymous, 2023:  Turkish government obstructs and confiscates humanitarian aid for earthquake victims. Firat News Agency (ANF), Amsterdam. 16. February 2023

Dansk bearbejdning: Jesper Brandt

NYHEDER