Hovedparten af de igangværende angreb fra tyrkiske styrker, er rettet mod civile

Hovedparten af de igangværende angreb fra tyrkiske styrker, er rettet mod civile

Af Myriam Whaibe,

Forskningsassistent ved Human Rights Watch

Jeg hørte Farah skrige om at miste sit ben

Rakza Salih Fawaz, 50, og hendes 14-årige datter, Farah Adnan Ramdan, var blandt en gruppe på 30 daglejere, der sled hårdt i det på en bomuldsmark nær landsbyen Bcheïrîyé i det nordøstlige Syrien den 9. oktober.

“Omkring klokken 10 om morgenen ramte noget mit hoved,” sagde Rakza.

“Jeg hørte Farah skrige om at hun havde mistet sit ben. Jeg forsøgte at nå hende, men jeg kollapsede.”

De blev i hast bragt til et hospital i al-Hasakah af deres kolleger. Hun fortalte Human Rights Watch, at der ikke var krigere eller militær tilstedeværelse på gården, kun arbejdere i dagleje, der forsøgte at få enderne til at mødes.

Rakza og Farah er blandt de mange ofre for Tyrkiets luftbombardementer af det nordøstlige Syrien. I en nylig rapport har Human Rights Watch dokumenteret, hvordan Tyrkiets luftbombardementer af det nordøstlige Syrien har forårsaget skader på kritisk infrastruktur i hele regionen. Men derudover har nogle civile – som Rakza og Farah – betalt prisen for de tyrkiske angreb med liv og lemmer.

Mellem 5. og 10. oktober 2023 dræbte tyrkiske droneangreb på kurdisk-holdte områder i det nordøstlige Syrien mindst 11 civile og sårede mange flere, ifølge Rojava Information Center, en frivillig medie- og forskningsorganisation i det nordøstlige Syrien.

Tyrkiet undlod at træffe de nødvendige forholdsregler

Både Rakza og Farah har arbejdet som daglejere i de senere år for at sikre familiens levebrød og støtte Rakza’s mand, der har et intellektuelt handicap.

Efter at have forladt hospitalet for blot to dage siden, bor Rakza nu hos slægtninge. I betragtning af deres skader ved hun og hendes datter ikke, hvordan de vil være i stand til at få enderne til at mødes og det efterlader dem alle i en usikker position.

I 2022 dokumenterede Human Rights Watch, at børn med handicap, nu også Farah, ikke har adgang til basale fornødenheder, uddannelse, hjælpemidler, herunder proteser, eller psykosocial støtte.

I deres løbende militære operationer i det nordlige Syrien synes de tyrkiske væbnede styrker gentagne gange at have undladt at tage de nødvendige forholdsregler for at undgå civile tab. Det gælder bl.a. tre angreb, som Human Rights Watch dokumenterede allerede i slutningen af januar 2018, og som dræbte 26 civile, herunder 17 børn.

Civile fortjener ansvarlighed

I henhold til den humanitære folkeret skal de tyrkiske væbnede styrker og alle parter i konflikten under udførelsen af militære operationer tage alle gennemførlige forholdsregler for at undgå og under alle omstændigheder minimere tab af civile liv, skader på civile og skader på civile genstande.

Civile, der er blevet såret af tyrkiske militæroperationer, herunder Rakza og Farah, fortjener ansvarlighed. Børn med handicap fortjener beskyttelse og hjælp. Tyrkiet bør grundigt undersøge angreb, der har dræbt eller såret civile, og sørge for passende oprejsning for ofrene eller deres familier, hvor det er relevant. Tyrkiet bør drage de ansvarlige til ansvar for krænkelser af den humanitære folkeret som følge af sådanne angreb.

Kilde:

Myriam Whaibe, HRW, 2023: The The Full Costs of Turkey’s Bombing Campaign in Northeast Syria, Human Rights Watch, November 3, 2023

Also in:

HRW, 2023: ‘Civilians bear the brunt of ongoing attacks by Turkish Forces in Northeast Syria’. Bianet English. Nov. 6, 2023.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland