Hvad vil Brett McGurks udnævnelse betyde for forbindelserne mellem USA og Tyrkiet?

Hvad vil Brett McGurks udnævnelse betyde for forbindelserne mellem USA og Tyrkiet?

Af Paul Iddon

Udnævnelsen af ​​Brett McGurk som det nationale sikkerhedsråds koordinator i Mellemøsten og Nordafrika for den kommende Biden-administration er et valg, der ikke vil blive hilst velkommen af ​​Ankara og kan have betydelige konsekvenser for forbindelserne mellem USA og Tyrkiet.

McGurk var tidligere den særlige præsidentudsending for den USA-ledede multinationale militære koalition mod Islamisk Stat under både Obama og Trump-administrationen. I denne egenskab samarbejdede han med og var fortaler for de kurdisk-ledede syriske demokratiske styrker (SDF), hvis hovedkomponent er den kurdiske befolknings forsvarsenhed (YPG), i det væsentligste den syriske gren af ​​Tyrkiets ærkefjende Kurdistans arbejderpari (PKK). SDF / YPG har været og er fortsat Amerikas vigtigste allierede mod resterne af Islamisk Stat i Syrien og har været dem, der har gjort mest for at bekæmpe gruppen på landjorden i den krig, der i løbet af de sidste seks år og har medført mindst 11.000 dødsfald for at gøre op med og ødelægge ISIS ‘selvproklamerede kalifat’. McGurk tog sin afsked i december 2018 i protest, da præsident Donald Trump meddelte, at han ville trække alle USAs tropper ud af Syrien (se https://geografinfo.dk/index.php/2019/01/23/23-januar-2019-militaere-ledere-i-usa-tager-deres-afsked-mcgurk-afsloerer-trumps-uduelighed/ ). Senere, da Trump ensidigt beordrede tilbagetrækning af U.S. tropper fra den syrisk-tyrkiske grænse i oktober 2019 efter en telefonsamtale med sin tyrkiske modstykke Recep Tayyip Erdogan, iværksatte Ankara en destruktiv grænseoverskridende invasion, som McGurk, der nu stod udenfor regeringen, kritiserede voldsomt (se https://geografinfo.dk/index.php/2019/10/11/11-oktober-2019-mc-gurk-washingtons-tilbagetraekning-er-en-beloenning-til-rusland-iran-og-islamisk-stat-trump-forstaar-intet-om-politik/,  samt https://geografinfo.dk/index.php/2019/10/11/11-oktober-2019-tyrkiet-angriber-nord-og-oest-syrien-hvad-er-det-der-sker/ ) . Da USA tropper kom under skudild fra tyrkiske styrker under denne operation, twittede han for eksempel utvetydigt, at “det var ikke en fejltagelse”. Da USA iværksatte et raid i Syriens nordvestlige Idlib-provins, der myrdede Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Baghdadi samme måned, skrev McGurk en skarp artikel i The Washington Post og påpegede, at Baghdadis skjulested var nær en stor tyrkisk militærbase, og at ”Tyrkiet mangler at komme med nogle forklaringer” (se https://geografinfo.dk/index.php/4-november-2019-blev-islamisk-stats-leder-abu-bakr-al-bagdadi-draebt-paa-en-tyrkisk-militaerbase-i-syrien/ ). Selv mens han var  regeringsmedlem, fordømte den tyrkiske regering og dens regeringskontrollerede medier ofte McGurk og anklagede ham for at støtte PKK. Efter meddelelsen om hans nye udnævnelse fortalte en tyrkisk embedsmand, der udtalte sig anonymt, til mediet Middle East Eye, at “McGurk har uden tvivl skadet de tyrkisk-amerikanske forbindelser.”

Analytikere, der er blevet kontaktet af Ahval News har berettet om deres synspunkter på, hvad denne udnævnelse kunne betyde for forbindelserne mellem USA og Tyrkiet efter magtskiftet i Washington D.C.

”Samtidigt med at jeg vil advare mod at læse for meget ud af en enkelt udnævnelse, er dette bestemt et bevis på, hvor hård en tid Erdogan går i møde med den nye regering,” sagde Nicholas Danforth, en senior gæstestyrkeforsker ved den tyske Marshallfond.

”Men lige gyldigt hvad Ankara synes om Brett MGurk, så vil deres største problem være, at mange mennesker i USAs regering deler hans syn på Tyrkiet.”

Mere generelt forudser Danforth “meget mindre tålmodighed” under Biden-administrationen med hensyn til Ankaras holdning til en række spørgsmål lige fra dets kontroversielle køb af russiske S-400 luftforsvarsmissilsystemer til situationen i Syrien.

Suleyman Ozeren, en tyrkisk ekspert ved George Mason University, mener, at denne udnævnelse er vigtig, da McGurks “rolle vil være mere kritisk og bredere end hans tidligere ansvarsområder vedrørende Syrien og Irak.”

Imidlertid forventer han også, at Biden-administrationen sandsynligvis vil forfølge “forskellige muligheder for at håndtere Tyrkiets Erdogan-problem, herunder i første omgang at søge en dialog.”

“Den indkommende Biden-administrations tålmodighed med de udestående problemer, såsom kurderne i Syrien og S-400-spørgsmålet, vil kunne briste hurtigere end Ankara forventer,” sagde Ozeren.

McGurk er ikke den eneste person i den indkommende administration, der har kritiseret Erdogan. Den valgte præsident Biden har selv tidligere kaldt den tyrkiske leder for en “autokrat” og sagde, at hans administration vil prioritere demokrati åben dialog og retsstatsprincippet.

“Erdogans problem er, at hvis han bevæger sig mod en demokratisering i reel forstand, kan dette betyde hans død,” sagde Ozeren.

For at placere Biden-administrationen vil Erdogan derfor sandsynligvis “foregive at gennemføre ‘reformer’ i retning af retsstatsprincippet uden at opgive noget som helst af ​​hans autoritære styre.”

“Jeg tror, ​​at Erdogans autoritære styre og hans slyngelstatspolitik er vigtige faktorer i spændingerne mellem Ankara og Washington,” tilføjede Ozeren. “Med andre ord, Erdogan har brug for kontrollerede spændinger for at opretholde sin magt i Tyrkiet.”

Han ser Biden-administrationens Syrien-politik som et kontinuum af Obama-administrationens politik, hvor SDF / YPG vil forblive “en vigtig kilde til spænding” mellem Washington og Ankara.

”Mens nogle i Bidens team tror, ​​at de vil kunne samarbejde med Tyrkiet i Syrien, er der potentielt flere områder for konfrontation end for samarbejde og samvirke, medmindre Ankara foretager betydelige politiske ændringer vedrørende kurderne i Syrien – og i Tyrkiet for den sags skyld,” sagde han.

Ali Bakeer, en politisk analytiker i Ankara, forudser også, at Biden-administrationen vil vedtage mange af de samme politiske beslutninger som Obama.

”Biden sælger dybest set gammel vin på nye flasker,” sagde han. “Han har fyldt sin regering med Obamas mænd, så forventningerne om at få noget unikt eller nyt ud af hans administration på det udenrigspolitiske område er faldende.”

Bakeer mener, at dette vil resultere i, at folk i Mellemøsten bliver “udsat for katastrofer svarende til dem, der brød ud i Obama-regeringens anden periode.”

”I den forstand bliver McGurk’s udnævnelse bestemt ikke modtaget positivt i Ankara,” fortsætter han. “Jeg vil mene, at dette indtryk også gør sig gældende for flertallet af befolkningen i regionen bortset fra militser tilknyttet PKK, såsom Syriens PYD [YPG’s politiske arm] og Irans IRGC [Den islamiske revolutionsgarde]”.

Siden Obama forlod Det hvide Hus, har Tyrkiet iværksat gentagne angreb på jorden mod SDF / YPG. Det invaderede den isolerede nordvestlige enklave Afrin i januar 2018 og erobrede senere et stort område mellem de vigtigste syrisk-kurdiske regioner i nordøst i oktober 2019.

I lyset af disse operationer regner tyrkiske embedsmænd med, at de har skabt ”nye realiteter” eller fakta på jorden i det nordlige Syrien, der kan give Biden-administrationen og McGurk lidt eller ingen plads til at manøvrere i dette landområde.

”Jeg vil mene, at udnævnelsen af McGurk er meget giftig for forholdet mellem USA og Tyrkiet, og han kan fortsat uddybe kløften mellem de to parter på grund af hans meget snævre og falske perspektiv på regionens fremtid,” sagde han.

Kilde: Paul Iddon: What will Brett McGurk’s appointment mean for U.S.-Turkey relations? Ahval, 12 jan. 2021.

Oversættelse og henvisninger til Geografisk Informationsservice for relevante McGurk-vurderinger: Jesper Brandt

NYHEDER