I Nord Øst Syrien har man åbnet et rehabiliteringscenter for børn af udenlandske jihadister

I Nord Øst Syrien har man åbnet et rehabiliteringscenter for børn af udenlandske jihadister

I rehabiliteringscentret Orkech i det nordøstlige Syrien lytter udenlandske børn, også fra Vesten, nøje til en lærers forklaringer: de er sønner af jihadister fra Islamisk Stat, og følger et rehabiliteringsprogram. Orkech rummer mere end 50 drenge i alderen 11 til 17 år,  bl.a.  franskmænd, amerikanere, englændere og tyskere. Det er det første af sin art, og er etableret af den Autonome Administration i Nord Øst Syrien (AANES). Centret ligger tæt på hovedbyen Qamishlo.

Drenge i træningsdragter spiller fodbold i gården, andre får undervisning i arabisk og engelsk, matematik og endda musik. De kan spille skak og se dokumentarfilm og tegnefilm. Målet er at forberede drengene “til at acceptere andre, til at integrere sig i deres samfund i fremtiden og til at opføre sig normalt”, fortæller Aras Darwich, der er direktør for rehabiliteringsprojektet til det franske nyhedsbureau AFP.

Det stærkt bevogtede center blev indviet for seks måneder siden nær den kurdiske by Qamichli, og tager imod børn og unge fra to lejre, Roj og al Hol, i det nordøstlige Syrien, hvor pårørende til jihadister er tilbageholdt.

Desuden omfatter centret også unge, der blev tilbageholdt i Ghwayran-fængslet i byen Hasakah, der var mål for et blodigt angreb fra Islamisk Stat-lommer støttet af Tyrkiet i januar 2022 i et forsøg på at befri indsatte fanger fra Islamisk Stat (se Nudem-artiklen Omfattende sikkerhedsaktion i Al Hol-lejren viser nødvendigheden af at få udenlandske tidligere IS-medlemmer sent tilbage til deres hjemlande til retsforfølgelse, https://www.nudem.dk/omfattende-sikkerhedsaktion-i-al-hol-lejren-viser-noedvendigheden-af-at-faa-udenlandske-tidligere-is-medlemmer-sendt-tilbage-til-deres-hjemlande-til-retsforfoelgelse/ ).

Centret er etableret for drenge, som er stærkt udsat for radikalisering. “Islamisk Stat har brug for drenge for at kunne rekonstituere sig selv militært”, forklarer Khaled Remo, en embedsmand i den Autonome  Administration. De Syriske Demokratiske Styrker (SDF), der blev støttet af den internationale anti-jihadistiske koalition, stod i spidsen for kampen mod IS. Islamisk Stat blev besejret i 2019 i Syrien efter at have terroriseret store dele af landet. Siden da har den Autonome Administration holdt tusindvis af jihadist-krigere i sine fængsler og titusinder af deres familiemedlemmer i disse lejre.

Resultaterne begynder langsomt at vise sig

Centret tilbyder psykologiske støtteaktiviteter til drengene. I klasseværelserne hænger snesevis af elevtegninger på væggene. “Vi kan se en stor forskel fra den dag børnene ankom og til i dag,” siger centrets psykologiske rådgiver, Rim al-Hassan, til AFP. “Først nægtede nogle at deltage i undervisning med kvindelige lærere,” på grund af den kønsadskillelse, som blev pålagt under Islamisk Stats herredømme. “Nu ser vi en gradvis, omend langsom, forbedring,” tilføjer hun.

Drengene opfordres til at udtrykke sig gennem tegninger. En af dem tegner en solnedgang, i pink og orange nuancer.

Diplomatiet svigter fortsat

Orkech’s hovedbygning er i to etager, som omfatter kollegie, kantine og klasseværelser, der alle er udstyret med overvågningskameraer. I 2017 åbnede den Autonome Administration et første center, beregnet til rehabilitering af tidligere jihadister. Men det var ikke indrettet til børn og unge.

Jihadisterne og deres familiers skæbne er et stort problem for den Autonome Administration, som forvalter det nordøstlige Syrien. Den opfordrer konstant til, at familier til jihadister kan blive hjemsendt. Men de fleste af de berørte lande ønsker kun en tilbagevenden af deres jihadister i små mængder.

Al-Hol-lejren alene rummer 56.000 mennesker, hovedsageligt kvinder og børn, herunder mere end 10.000 pårørende til udenlandske IS-krigere.

Lørdag d. 11. marts overrakte den Autonome Administration i Nord Øst Syrien 49 russiske børn af jihadister i alderen fem til 15 år til en russisk delegation. Alle børnene er forældreløse, og har befundet sig i Roj og al-Hol lejrene. Under et møde med den russiske delegation anklagede Roubil Biho, en embedsmand for udenrigsanliggender, det internationale samfund som helhed for “uagtsomhed” og for ikke at “påtage sig sit ansvar”. I december advarede NGO’en Red Barnet om, at omkring 7.000 udenlandske børn, der er “fanget” i disse lejre, var udsat for risikoen for angreb og vold.

En repræsentant for den amerikanske mellemøstkommando (Centcom) udtalte samme dag (11. marts), at “børn i al-Hol dagligt er i risiko for at blive indoktrineret”. Skæbnen for børnene i rehabiliteringscentret, når de når voksenalderen, er et andet problem for den nordøst-syriske administration. Der er to muligheder, forklarer Khaled Remo: ”At oprette et nyt rehabiliteringsprogram tilpasset deres alder, eller at øge det diplomatiske pres, så de bliver repatrieret. Vi ønsker ikke, at børnene skal blive permanent i disse centre, men den diplomatiske indsats går langsomt,” forklarer han, og tilføjer: ”Hvis eksperimentet lykkes, vil det kunne redde regionen fra fremkomsten af en ny generation af ekstremister”.

Kilde: Anonymous, 2023: En Syrie, un centre de réhabilitation pour enfants de jihadistes étrangers. Agence France-Presse (AFP), 11. mars 2023

Foto: Børn af jihadister fra Islamisk Stat, spiller fodbold d. 7. marts 2023, i rehabiliteringscentret Orkech nær hovedbyen Qamishlo i Nordøst-Syrien.

Dansk bearbejdning: Jesper Brandt

NYHEDER Udland