Interview med Alice Faber, tegner og maler

Interview med Alice Faber, tegner og maler

Nûdem har interviewet Alice Faber, tegner og maler. Vi har blandt andet spurgt hende om, hvor hun får sende inspirationer til sine værker, og hvilken betydning kunst har for hende.

Nûdem: Kan du præsentere dig selv for vores læsere?

Alice Faber: Jeg er født i 1943: Jeg har tegnet hele livet. Min far var tegner og maler, så jeg er vokset op i et hjem med farver, blyanter og mange kunstnere på besøg.

Nûdem: Hvilke betragtninger gør du dig som kunstner?

Alice Faber: Mine tegn er min fortolkning af den verden jeg lever i. Jeg fortolker det jeg ser og er omgivet af, og føjer tegn sammen fra forskellige perioder og forskellige steder. Fra barn til voksen. Fra fortid til nutid. Det kalder jeg mine fortegn – tegn fra fortiden, som er erindringer af levet liv og vores baggrund og historie. Og historien går langt tilbage. Vi er i slægt med hulemalerne.

Nûdem: Hvilken betydning har kunst for dig?

Alice Faber: Jeg er meget fascineret af alle former for skriftsprog. Jeg så på et tidspunkt en udstilling om det kinesiske tegn for fugl i mange klip – i øvrigt formet som en flyvende fugl – her var fuglen meget tydelig som fugl i tidligere tider og tegnet er langsomt gennem hundreder af år blevet til tegn for fugl i mere og mere abstrakte former med få streger og få tegn. Fuglen er blevet til et bogstav.
Japanske og kinesiske tegn er meget interessante og stadig i brug, mens vores runer er smukke tegn fra fortiden, som er inspirerende for en kunstner i dag.

Nûdem: Hvor får du inspiration i dag til dine værker?

Alice Faber: Jeg lader mig hele tiden inspirere af mine omgivelser og læsninger. Jeg bor på Tuse Næs, hvor jeg er tæt på naturens lys og vandet, og det er livgivende at se, lytte og opfange at der hver dag opstår nye tegn.
Sammen med fascinationen af tegn ser jeg også digte som seismografer i tiden og tegn lige fra det lange digt om sommerfugle til de korte Haiku digte.

Ser ud over vandet
himlen over os lyser
dér imellem liv

Nûdem: Hvor kan man se dine værker?

Alice Faber: Jeg har fast udstilling i Galleri Aurora på Tuse Næs og er med i forskellige udstillinger, både sammen med andre og egne udstillinger. Derudover kan man se mine ting på min hjemmeside. Man er altid velkommen til at besøge Galleri Aurora, Tuse Næs, Kastrupvej 31, 4300 Holbæk efter aftale på telefon 2874-1636. Der er åbent i Pinsen fra kl. 11-17 den 14.-16. maj 2016. Alle er velkomne til at se mine værker og få en snak med mig. Og der er ingen købetvang.

Nûdem: Hvor kender du kurderne fra?

Alice Faber: Jeg har lært dem at kende gennem en god kurdisk veninde som jeg mødte for nogle år siden i Kvinfo. Det satte en proces i gang og jeg lærte om den kurdiske kultur og sag. Det har givet mig mange gode venskaber og en mængde vidunderlige historier og oplevelser. Nu er kurderne også en del af mit liv og min inspiration.

PORTRÆT