Folkemødet med Nursel Aydogan fra HDP

Folkemødet med Nursel Aydogan fra HDP

HDP i Danmark arrangerede et folkemøde i Ishøj, hvor der var over 100 fremmødte. Folkemødet handlede primært om det kommende valg i Tyrkiet.

I forbindelse med folkemødet holdte Nurse Aydogan, som har tyrkiske rødder, en tale for de fremmødte.

Til at starte med ønskede hun alle velkommen. Hun var glad for at se de fremmødte.

Hun startede med at fortælle, at hun i 2016 var blevet anholdt af de tyrkiske myndigheder med Erdogans ordre. Efter seks måneder blev hun løsladt.

I dag bor hun i Tyskland, hvor hun fører politik for sit parti i Europa. Hvis hun var i Tyrkiet, så ville hun blive anholdt igen.

Nursel fortsætter sin kamp i Europa. Hun vil ikke overgive sig til det fascistiske styre, fortalte hun til de fremmødte.

Valget i Tyrkiet

Nursel fortalte, at der ikke foregår en fair og retfærdig valg i Tyrkiet. Flere af deres parlamentsmedlemmer sidder i fængsel. Ingen må sige noget til regeringen. Man må ikke bruge sin demokratiske ret til at føre valg. Undtagelsestilstanden bliver anvendt til at undertrykke HDP. Der kører en decideret passivisering mod HDP.

Nursel fortalte også, at Erdogan gerne vil fjerne HDP fra parlamentet. Det var en af årsagerne til, at han startede krigen mod kurderne. Han vil styrke racismen i Tyrkiet og på den måde kriminalisere HDP.

Lige nu er der ingen partier i Tyrkiet, der vil samarbejde med HDP i forbindelse med valget. En af årsagerne er, at HDP vil løse det kurdiske spørgsmål i Tyrkiet.

Ifølge Nursel har Erdogan givet et billede af befolkningen, at han gerne vil løse det det kurdiske spørgsmål i landet. Men han har  ingen intentioner om at løse det kurdiske problem.

Erdogan har udskrevet valg den 24. juni. Det vil sige halvandet år før tid. Det er der særlig grund til, fortalte Nursel.

Økonomien går dårligt, hvilket kommer til at eskalere med tiden. Han har ikke fået lavet de demokratiske reformer, som han ellers havde lovet. EU-medlemskabet er gået i vasken. Forholdet til nabolandene er kritiske.

Ifølge Nursel kommer AKP-regeringen ikke ud af krisen, selvom de har udskrevet tidlig valg. De kan ikke længere styre landet. På et tidspunkt bliver de nødt til at forlade regeringen.

Erdogans indflydelse i Syrien

Nursel sagde, at Erdogan vil skabe Det Osmanniske Rige, som rækker sig fra Tyrkiet til Halep i Syrien. Dette kan ikke lade sig gøre. Kurderne står i vejen for dette projekt, sagde hun.

For at styrke sit område i Syrien har Erdogan lavet en række aftaler med de radikale grupper i Syrien. Han har blandt andet lavet aftaler med Al-Qaeda og IS.

Erdogan har modtaget olie fra Al-Qaeda og IS, hvor han har solgt olien videre. Han har tjent mange penge på det. Pengene er blevet brugt til krigen mod kurderne. Nu sidder Al-Qaeda og IS ikke længere på olien. De er blevet fjernet af de kurdiske styrker i Syrien. Nu mangler Erdogan penge til at føre krig mod kurderne.

KURDISK KULTUR NYHEDER