SF-profil: Vi støtter HDPs kamp

SF-profil: Vi støtter HDPs kamp

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, udskriver tidligt præsident- og parlamentsvalg den 24. juni. Dermed udskriver han valg halvandet år før tid.

Serdal Benli fra SF forklarer overfor Netadvis, hvorfor Erdogan har valgt at udskrive valg halvandet år før tid.

“Tyrkisk økonomi er skrantende og det skaber et kæmpemæssig pres på Erdogan. Inden det går alt for galt med økonomien, vil han sikre sig absolut magt ved et valg, fordi forfatningsændringen træder i kraft der,” siger Serdal Benli til Netadvis.

Siden det mislykkede militærkup tilbage i juli 2016 har landet været i undtagelsestilstand.

Serdal Benli mener, at det er helt forkert, at man kan holde det meste af en valgkamp under en undtagelsestilstand, blandt andet fordi, at undtagelsestilstanden er blevet brugt til at fængsle rigtig mange mennesker.

“Valget i Tyrkiet kommer ikke til at foregå under demokratiske forhold. Der er undtagelsestilstand, flere oppositionspolitikere er buret inde og den kritiske presse gjort tavs. Senest har flere journalister fået syv års domme for at kritisere regeringen. Derfor vil det ikke være et valg under fair vilkår og det er ret bekymrende for udviklingen. Tyrkiet er ved at udvikle sig til diktatur,” siger Serdal Benli til Netadvis.

I forbindelse med valget i Tyrkiet støtter Serdal Benli og hans parti på HDP. Han fortæller overfor Netadvis, hvorfor de gør det.

“Som socialist og internationalist støtter vi HDPs kamp, fordi vi reelt tror på deres politiske projekt for et pluralistisk og demokratisk Tyrkiet. I den kamp har de brug for vores solidaritet og støtte. For kampen for demokrati og ytringsfrihed er universal.”

Både tyrkere og kurdere i Danmark skal til stemmeurnerne. Han råder dem til at stemme på de demokratiske kræfter, herunder HDP.

“Til dem, der stemmer her. Når I kræver jeres rettigheder hjemme i Danmark og kritiserer højrefløjen for at diskriminere og forskelsbehandle og siger, at demokratiet er ved at blive afviklet, burde I bruge samme parameter for Tyrkiet og støtte dem som vil udvikle og styrke demokratiet og ikke dem som afvikler det,” siger Serdal Benli til Netadvis.

 

Indland NYHEDER