TV-vært, hans kone og søn myrdet i Sulaymaniyah

Af Bedran Derik

Jeg opfordrer Kurdistan-regionen i Irak til at gøre alt for at afklare døden af en velkendt tv-vært, hans kone og deres søn i Sulaymaniyah. 

De blev skudt af bevæbnede mænd, på trods af politiet siger, at det var et selvmord.

Amanj Babany, programleder for den kurdiske tv-kanal NRT, hans kone, Lana Muhammad (selv kurdsatjournalist ), og deres unge søn blev alle dræbt, da bevæbnede mænd åbnede ilden på bilen og flygtede.

Men få timer efter de døde rapporterede Sulaymaniyah- politiet om deres dødsfald som et selvmord efter en diskussion mellem Babany og hans kone.

Politiets version er modsagt af øjenvidnens beretninger indsamlet af en NRT-reporter. Flere andre journalister, politikere og kommentatorer bestred også politiets version ved at dele en video på sociale netværk, der viser bilen med kuglestød. 

Kurdistan-regionens regering skal gennemføre en grundig efterforskning for at fastlægge de reelle omstændigheder for, hvad der kan have været et tredobbelt mord.

Hvis det viser sig at have været mord, viser det, at mediepersonalet stadig er i fare i det irakiske Kurdistan, selv på et sted, der antages at være” relativt sikkert ”som Sulaymaniyah.

Babany var vært for et program kaldet ”Uden grænser”, der tacklede så følsomme emner som ægteskaber med mindreårige, vold mod kvinder og andre samfundsmæssige problemer, der er kontroversielle i irakisk Kurdistan.

Det er ikke første gang, at drabet på journalister sker i irakisk Kurdistan.

Roj News-journalisten Wedat Hussein blev fundet død i Dohuk i august 2016. 

Freelancer Sardasht Osman blev fundet død i Mosul i maj 2010. 

Desuden blev Lvin Magazine reporter Soran Mama Hama skudt ned uden for sit hjem i Kirkuk i juli 2008.

Grundlægger af Rayal Magazine Kawa Germyani blev dræbt i Kalar i december 2013.

Ingen er blevet dømt for nogen af disse mord.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

DEBAT NYHEDER