Frihed til de politiske fanger!

Af Eva Flyvholm

Den spanske stat har i dag idømt catalanske politikere og menneskerettighedsforkæmpere mellem 9 og 13 år i fængsel.

Deres “forbrydelse” er at have organiseret en folkeafstemning, og at have afholdt demonstrationer. Aktiviteter de klart har opfordret til skulle være fredelige og ikke-voldelige. Aktiviteter, der i sin grundkerne er dybt demokratiske.

Nu bliver de så sendt i fængsel for det. Det absurde argument for dommen er, at de skulle være ansvarlige for den vold og uro, som især kom af politiets angreb på demonstranter i Catalonien i forbindelse med folkeafstemningen.

Jeg har mødt flere af de dømte i fængslet sidste år, og mine tanker går især til Carme Forcadell, der er tidligere parlamentsformand, og en nydelig ældre kvinde, der i stedet for at kunne gå på pension kommer til at sidde i fængsel. Og på Jordi Cuixard, der er leder af en stor NGO, og far til en lille dreng på min egen søns alder.

Tænk engang, at blive frataget muligheden for at være der i sit lille barns opvækst. Og tænk at give folk så hård en straf for at arrangere en fuldstændig banal og folkelig demonstration. For at lede et møde i parlamentet.

Denne dom er ikke bare en uret begået mod de mennesker og deres familier. Det er en bombe under vores demokratier og retssamfund, at der i Europas hjerte sidder politiske fanger, dømt til lange straffe for fredelige demokratiske aktiviteter.

Befri de politiske fanger! Free the political prisoners. Llibertat Presos politics!

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

DEBAT