Tyrkiets opposition har brug for overordnet fortælling for at vinde – viser ny meningsmåling

Tyrkiets opposition har brug for overordnet fortælling for at vinde – viser ny meningsmåling

Tyrkiets oppositionspartier skal bevæge sig ud over identitetspolitikken og udvikle en overordnet fortælling, hvis de skal have en chance for at vinde det næste valg, udtaler Bekir Ağırdır, leder af det fremtrædende institut for opinionsmålinger KONDA, til T24 onsdag d. 7. september.

Mens vælgerne vender sig bort fra det regerende Retfærdigheds- og udviklingsparti (AKP), er de stadig tøvende hvad angår alternativerne, siger Ağırdır.

“Udbryderne fra AKP vil ikke gå tilbage. Men medmindre oppositionen kan skabe en politisk tilstand, hvor de kan opbygge håb og etablere tillid, vil de ikke kunne få indflydelse på valget,” tilføjede han. “Et fald i deltagelsen vil virke til fordel for regeringen.”

Blot at stole på deres traditionelle vælgerbase vil ikke være nok til, at oppositionspartierne kan overvinde præsident Recep Tayyip Erdoğan, viser meningsmålinger. ”I trioen af ​​konservative, sekulære og kurdere udgør de konservative altid det største antal. Så vil Erdoğan have en chance for at vinde endnu et valg på trods af alle hans fejl og mangler. ”

For at tiltrække skuffede AKP -vælgere har oppositionen brug for en ny fortælling, ifølge Ağırdır, og den skal omfatte kurdiske borgere. “Vi har ikke nogen chance for at bygge et nyt liv, uden at kurdere også er en del af disse nye kompromiser og alliancer om deres egne behov og krav,” sagde han.

De overvejende kurdiske østlige og sydøstlige regioner har været en afgørende slagmark ved de seneste valg, hvor AKP konkurrerede direkte med det pro-kurdiske Folkets demokratiske parti (HDP).

HDP er blevet det første parti af sin art, der gentagne gange har overvundet den landsdækkende valggrænse på 10 procent for at komme ind i parlamentet og har udvidet sit kurdiske grundlag, mens de vandt stemmer fra sekulære grupper. Derved hjalp HDP med at fratage AKP dets parlamentariske flertal for første gang i juni 2015, og en lignende dynamik vil sandsynligvis blive afgørende ved de næste valg, der er planlagt til 2023.

Regeringen mener, at stemmerne til HDP vil falde med flere procentpoint, hvis spærregrænsen sænkes, fordi strategiske vælgere så vil have mindre incitament til at støtte partiet for at skade AKP, sagde Ağırdır. Ledende personer indenfor AKP har gennem de seneste måneder gentagne gange fremsat tanken om at sænke spærregrænsen, et skridt, der sandsynligvis også vil gavne deres højreekstreme allierede i Den Nationalistiske Bevægelses Parti (MHP).

Ifølge Ağırdır medfører Tyrkiets nuværende befolkningsfremskrivninger imidlertid, at det er lige så sandsynligt, at afstemningen vil føre til stigning for HDP. “Hvis der tilføjes en million nye vælgere hvert år, så vil andelen af ​​kurdere i denne million være 20 til 23 procent, ikke blot 18 procent, som den er i befolkningen generelt,” sagde han.

»Hvis konservative og sekulære udelukkende stemmer på deres repræsentanter på grundlag af deres kulturelle identitet, vil kurdere stemme på det kurdiske parti, der repræsenterer dem. I stedet for at falde fra 13 procent til 7 procent kunne HDP således ved det kommende valg nå 15 procent alene med sit eget naturlige vælgergrundlag, ”tilføjede han.

Det betyder, at regeringen “ikke har nogen anden strategi tilbage” og derfor vil forfølge en identitetsbaseret platform, hvilket gør det “uforklarligt” for oppositionspartierne at stole på en traditionel identitetspolitik, sagde Ağırdır. “Resultatet af et valg, der udfolder sig udenfor de kulturelle identiteter, er mere eller mindre indlysende.”

Kurdiske vælgeres voksende betydning synes allerede at have ført til ændringer i de politiske beregninger. AKP-embedsmænd har “udsendt følere” i Diyarbakır, Tyrkiets største flertals-kurdiske by og en kulturhovedstad, hvilket tyder på en genoptagelse af forhandlingerne med Abdullah Öcalan, den fængslede leder af det ulovlige Kurdistans Arbejderpari (PKK), rapporterede Amberin Zaman for Al Monitor d. 7. september.

Sammenbruddet af fredsprocessen med PKK i 2015 har skadet regeringens valgmuligheder i de østlige og sydøstlige regioner, og fornyede tiltag for at afslutte den fyrreårige konflikt kan vise sig at være afgørende for at vinde støtte tilbage fra HDP. Ingen detaljer om forhandlingerne er blevet offentliggjort endnu, bortset fra at “det gamle format ikke længere gælder, hvilket betyder, at HDP og PKK ikke vil være med ved bordet,” sagde Zaman.

I mellemtiden afholder den centrum-venstre sekulære hovedopposition Republikanske Folkeparti (CHP) i øjeblikket en række samtaler i den semi-autonome Kurdistan-region i det nordlige Irak, “i et forsøg på at slippe af med sit anti-kurdiske image”, sagde hun.

Kilde: Anonymous, 2021: Turkey’s opposition needs overarching narrative to winn – top pollster. Ahval, 9. September 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt


NYHEDER Udland