Ahmet Türk: Katastrofen forårsaget af regeringen er større end selve jordskælvet

Ahmet Türk: Katastrofen forårsaget af regeringen er større end selve jordskælvet

En delegation bestående af HDPs (Folkets demokratiske parti) talskvinde Ebru Günay, den kurdiske politiker Ahmet Türk, DTK (Den demokratiske Samfundsdebat) medformand Berdan Öztürk, DBP (Det demokratiske regionsparti) samt ledere og deputerede fra HDP besøgte d. 17. februar nødhjælpsindsatsen i Adiyaman .

Delegationen besøgte Adıyaman Cemevi (et helligt Alevi sted), hvor donationer indsamles, og et feltkøkken er etableret af Çınar Kommune.

Ahmet Türk holdt en tale, og sagde: “Vi er i dag på 12. dagen for katastrofen. Desværre står vores folk over for en stor katastrofe. Ud fra vores kortlægning ved vi, at titusindvis af mennesker mistede livet alene i Adıyaman. Desværre kender denne bys guvernør ikke noget til byens indbyggere. Guvernøren i Adıyaman er ikke engang klar over omfanget af katastrofen. Da vi kom hertil, var der ikke en eneste i gang med at redde folk fanget, der var fanget under murbrokkerne. Men vores folk, ikke kun kurdere, men alle mulige fra hele Tyrkiet, kom hertil. Især NGO’er, venstreorienterede politiske partier og HDP har forsøgt at nå ud overalt siden den første dag. Men staten blokerede ngo’er og oppositionspartier.

Som I ved, beslaglagde regeringen stedet, hvor vores venner indsamlede hjælp i Pazarcık-distriktet i Maraş. De udpegede endda en administrator til det. Vi ville gerne nå ud til landsbyerne, men de forsøger at forhindre det. De konfiskerer humanitære hjælpeforsyninger. Katastrofen forårsaget af regeringen er større end katastrofen forårsaget af jordskælvet. Regeringen har været ufølsom i dagevis. Der har ikke været nogen koordinering i dagevis. Mange statslige institutioner stoppede deres arbejde, fordi de ventede på instruktioner fra en enkelt mand. Der blev ikke gjort nogen redningsindsats i to dage, mens folk befandt sig under murbrokkerne. Dette var den største katastrofe.

Men uanset hvad de gjorde, har vi forsøgt at nå alle steder sammen med vores folk. Vores parti gør en stor indsats, ikke kun i Adıyaman, men også i Pazarcık, Maraş, Elbistan, Hatay, Gaziantep sammen med ikke-statslige organisationer, pro-demokratiske mennesker og akademikere. Uanset hvad de gør, vil vi sammen forsøge at eliminere alle disse problemer
og smerter.

Derefter talte Ebru Günay: “Staten kunne ikke redde vores folk fanget i Adıyaman og kunne ikke sende hjælpehold. Det sendte ikke telte. Den dømte de overlevende til sult, tørst og koldt vejr. Fra det allerførste øjeblik har vi som HDP arbejdet på at hjælpe de jordskælvsramte områder og mobiliseret for at yde hjælp. Fra den første dag har vi været
i hver eneste by, der er ramt af jordskælvet. Vi har udført vores arbejde sammen med vores frivillige venner der. I dag er vi i Adıyaman Cemevi. Særlig tak til Adıyaman Cemevi for at åbne dørene for os.

Der er store menneskemængder samlet her lige nu. Samtidig yder et feltkøkken arrangeret af vores Diyarbakır Çınar kommune service her. 

Ud af mere end 50 kommuner, de3r har været politisk styret af vore partnergrupper er der kun 6 kommuner, hvort der ikke er indsat regeringsudpegede administratorer. I de 6 kommuner har vi mobiliseret fra allerførste øjeblik for at levere hjælp til jordskælvsofrene. Hvis vores kommuner ikke var blevet nedlagt og sat under administration, ville vi have helet sårene hos jordskælvets ofre hos vores hjælpearbejdere, der nu står over for katastrofen. Desværre har vi set meget tydeligt de sidste 12 dage, at regeringen ikke vil hele disse sår. Desuden forsøger regeringen at forhindre hjælp fra filantroper og frivillige. Denne regering skaber nye vrag. Vi vil dog fortsætte denne bistandsindsats sammen med Den Demokratiske Samfundskongres, Folkets Demokratiske Kongres, DPB og alle vores samarbejdspartnere.

Kilde: Anonymous, 2023: Ahmet Türk: Disaster caused by the government is greater than the earthquake itself. ANF, 17. Februar 2023.

Dansk bearbejdning: Jesper Brandt

NYHEDER Udland