Amerikanske senatorer til Biden: Ethvert forsøg på at opløse HDP bør få alvorlige konsekvenser for Tyrkiet

Amerikanske senatorer til Biden: Ethvert forsøg på at opløse HDP bør få alvorlige konsekvenser for Tyrkiet

Den demokratiske senator fra Maryland, Chris Van Hollen, der er medlem af senatets udenrigskomite, den republikanske senator James Lankford fra Oklahoma, samt otte andre senatorer har d. 30. september i et brev opfordret præsident Joe Biden til at stille den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan ansvarlig for sine forsøg på at “undertrykke Tyrkiets kurdiske befolkning” ved at begrænse rettighederne for Tyrkiets pro-kurdiske politiske parti HDP.

Nudem bringer brevets fulde tekst i dansk oversættelse:

Kære hr. præsident:

Vi skriver med dyb bekymring angående den tyrkiske forfatningsdomstols beslutning fra juni 2021 om at acceptere en anklage mod Folkets Demokratiske Parti (HDP) i et forsøg på at opløse landets tredjestørste politiske parti. At stille HDP for retten på grundlag af politisk motiverede anklager markerer kulminationen på præsident Erdogans bestræbelser på at fratage Tyrkiets kurdiske befolkning deres rettigheder, undergrave politisk pluralisme i landet og stramme sit greb om magten gennem antidemokratiske midler. Vi roser udenrigsministeriets erklæring fra marts 2021, hvor vi vil fremhæve de trusler, en opløsning af HDP ville udgøre for demokratiet og borgerrettighederne i Tyrkiet. Vi opfordrer dig til kraftigt at fordømme præsident Erdogans eskalerende indsats for at opløse landets største pro-kurdiske politiske parti og til at arbejde sammen med vores EU-partnere for at forhindre yderligere demokratiske tilbageskridt i Tyrkiet.

Gennem de seneste mange år har præsident Erdogan gennemført en systematisk kampagne for at indskrænke HDP’s rettigheder. Siden 2015 har den tyrkiske regering tilbageholdt mere end 5000 HDP-parlamentsmedlemmer, ledere og partimedlemmer, stort set alle på grundløse anklager. Det har fremkaldt international fordømmelse. I den højt profilerede sag om Selahattin Demirtaş, den tidligere HDP-leder, der har siddet i fængsel siden november 2016, afgjorde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol (EMK) i 2018 og 2020, at Tyrkiet havde krænket hans rettigheder i henhold til den europæiske konvention om menneskerettigheder og krævede hans øjeblikkelige løsladelse. På trods af disse dommes juridisk bindende karakter sidder Demirtaş fortsat i fængsel, hvilket den 17. september 2021 fik Europarådet til at opfordre Tyrkiet til straks at løslade ham.

Med en anden uanstændig aktion for at cementere sin magt gennem antidemokratiske midler har præsident Erdogan fjernet snesevis af demokratisk valgte HDP-borgmestre fra deres embede, og i mange tilfælde også fængslet dem. Ifølge det amerikanske udenrigsministeriums landerapporter om menneskerettigheder i 2020 havde den tyrkiske regering i august 2019 erstattet de fleste HDP -borgmestre, der blev valgt til lokalvalget i marts 2019, med centralt udpegede “trustees”. Sådanne skridt tilsidesætter millioner af vælgeres vilje og undergraver Tyrkiets flerpartisystem.

Da han ikke har kunnet besejre Tyrkiets største pro-kurdiske parti ved valgurnerne, forsøger præsident Erdogan nu at opløse HDP, og gennem retssystemet forhindre hundredvis af dets medlemmer i at varetage deres embede. Dette repræsenterer en klar indsats for at knægte den politiske opposition forud for Tyrkiets næste parlamentsvalg, der er planlagt til 2023. Hvis det lykkes, vil det slukke rimeligheden og troværdigheden af ​​sådanne valg og øve varig skade mod landets politiske pluralisme. Vi opfordrer dig til at opretholde vores nationale værdier om demokrati, menneskerettigheder og retsstatsprincipper i vores forhold til Tyrkiet, og i samarbejde med vores EU -partnere sikre, at præsident Erdogan forstår, at ethvert forsøg på at opløse HDP, eller fængsle eller forhindre dets medlemmer i at udøve deres hverv, vil få alvorlige negative konsekvenser for Tyrkiet.

Vi takker for dit lederskab og ser frem til at samarbejde med dig om dette hastende spørgsmål.

Med venlig hilsen

Chris Van Hollen (D-Md.), Medlem af Senatets udenrigsudvalg, og James Lankford (R-Okla.) samt senatorerne Ron Wyden (D-Ore.), Thom Tillis (RN.C. ), Jeff Merkley (D-Ore.), Jeanne Shaheen (DN.H.), Angus King (I-Maine), Cory Booker (DN.J.), Ed Markey (D-Mass.) og Sherrod Brown ( D-Ohio)

Kilde: Chris Van Hollen (D-Md.), Medlem af Senatets udenrigsudvalg, og James Lankford (R-Okla.), senatorerne Ron Wyden (D-Ore.), Thom Tillis (RN.C. ), Jeff Merkley (D-Ore.), Jeanne Shaheen (DN.H.), Angus King (I-Maine), Cory Booker (DN.J.), Ed Markey (D-Mass.) og Sherrod Brown ( D-Ohio), 2021: VAN HOLLEN, LANKFORD LEAD BIPARTISAN PUSH, URGING PRESIDENT BIDEN TO HOLD ERDOGAN ACCOUNTABLE FOR CRACKDOWN ON TURKEY’S DEMOCRACY. https://www.vanhollen.senate.gov/news/press-releases/van-hollen-lankford-lead-bipartisan-push-urging-president-biden-to-hold-erdogan-accountable-for-crackdown-on-turkeys-democracy. September, 30th, 2021

Oversættelse: Jesper Brandt

MENNESKERETTIGHEDER NYHEDER