EU skal være med til at løse det kurdiske spørgsmål

EU skal være med til at løse det kurdiske spørgsmål

Cemil Bayik, medformand for eksekutivrådet for KCK (Community of Kurdistan Societies), talte om aktuelle emner i en særlig udsendelse på Stêrk TV. I interviewet kom Bayik blandt andet med sine synspunkter om det internationale sammensværgelse mod den kurdiske leder Abdullah Öcalan.    

For 24 år siden lavede internationale magter en sammensværgelse mod Abdullah Öcalan. Hvordan vil du beskrive formålet med dette?

Jeg vil endnu en gang fordømme alle de kræfter, der udførte dette sammensværgelse. De fik begået en stor forbrydelse. De må opgive deres politik mod PKK og det kurdiske folk. Öcalan har altid været engageret i at løse det kurdiske spørgsmål. Öcalan har viet sit liv til dette mål. 

Europa skabte det kurdiske spørgsmål og gav det videre til den tyrkiske stat. De pålagde den tyrkiske stat at gennemføre denne politik. Det er præcis, hvad den tyrkiske stat gør. 

Som sagt var Öcalans mål at løse det kurdiske spørgsmål. For at nå dette mål forsøgte han at løse problemet med dem, der skabte det. Altså med Europa. Men hver gang Öcalan ville løse problemet, var Europas svar: ”Du kan ikke løse dette problem. Vi løser heller ikke dette problem. Dette er ikke vores interesse”.

Öcalan rejste til Europa og præsenterede sin ottepunktsplan for at løse det kurdiske spørgsmål. Han sagde: “Jeg vil løse dette problem.” Öcalan havde opfyldt alle betingelserne for at løse problemet, men USA, Israel og Europa reagerede med en sammensværgelse og oprettede Imrali-systemet.

Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur (CPT) rejste til Imrali i slutningen af ​​september. Efter besøget meddelte udvalget, at Tyrkiet ville forelægge en rapport. Hvordan vurderer du denne udvikling?

Internationale protester for Öcalans frihed er steget. Folk har krævet, at Europa respekterer sine love. Af denne grund måtte CPT tage til Imrali. Hvis det ikke var sket, ville forbrydelserne mod Öcalan været endnu tydeligere. Europa ønskede at frigøre sig fra denne byrde. 

Nu er september slut. Den tyrkiske stat har stadig ikke fremlagt en plan.

NYHEDER Udland