Demokrati og ytringsfrihed er under angreb i Tyrkiet

Demokrati og ytringsfrihed er under angreb i Tyrkiet

Af Søren Søndergaard

Lars Aslan Rasmussen (som er formand for folketingets delegation til Europarådets Parlamentariske Forsamling) og jeg (som er formand for den danske delegation til Den Inter-parlamentariske Union) er netop kommet tilbage fra et fire dages ophold i Tyrkiet.
Ud over møder med diverse politikere og civilsamfundsorganisationer, så skulle vi besøge Leyla Güven i fængslet i Elazig og overvære en retssag i Izmir.

Leyla Güven er en af de mange af vores kollegaer i det tyrkiske parlament, som er blevet frataget sin parlamentariske immunitet og sat på anklagebænken – ikke for noget, de havde gjort, men for noget, de havde sagt. Her blev det 57-årige parlamentsmedlem sidste år i december idømt 22 års fængsel. Leyla har flere gange besøgt Danmark, hvor hun har en bror og bl.a. talt som repræsentant for det venstreorienterede HDP på Enhedslistens årsmøde. Forholdene i de tyrkiske fængsler er meget dårlige – ikke mindst for de politiske fanger – og da hun stadig har eftervirkninger efter en lang sultestrejke, ønskede vi at høre nærmere om hendes situation fra hende selv.

Den danske ambassade har for et stykke tid siden søgt om tilladelse til at vi kunne besøge Leyla i fængslet, men afslaget kom først i mandags, da vi var på vej dertil. I stedet mødtes vi med hendes advokat og med hendes datter (billedet) og fik en god gennemgang af hvor hendes sag stod. Samtidig fik vi via datteren en helt frisk hilsen fra Leyla i fængslet, som takkede for opmærksomheden og fortalte at den gav hende styrke og mod til udholde fængselsopholdet og fortsætte kampen.

Et andet formål med turen var at besøge åbningen af en spektakulær retssag i Izmir. Baggrunden er her, at en islamist den 17. juni 2021 trængte ind i HDPs kontorer i Izmir og med et automatvåben myrdede den unge partiaktivist, Deniz Poyraz, efter først at have skudt hende i benene og groft mishandlet hende. Gerningsmanden havde forud deltaget i den syriske borgerkrig til støtte for de tyrkisk støttede islamister.

Den tyrkiske anklagemyndighed lægger op til at køre sagen som en banal ”mand myrder kvinde”, men de demokratiske kræfter i Tyrkiet insisterer på, at der er langt mere på spil. F.eks. påpeger de, at gerningsmanden dagen inden udåden havde været i telefonisk kontakt med politiet mindst 27 gange, at politiet forhindrede tililende i at komme ind i bygningen, da skuddene begyndte at lyde … og at det tog politiet 45 minutter at gå ind i bygningen, selvom der ligger et politihovedkvarter få hundrede meter væk. Samtidig påpeger de den tyrkiske regerings ansvar for træningen af de islamistiske tyrkere, som kæmper i Syrien og for at opildne til disse angreb ved hele tiden offentligt at stemple HDP – landets tredjestørste parti – som landsforrædere og terrorister.

Forud for retsmødet foregik en større demonstration, hvor bl.a. en delegation fra de legendariske ”lørdags-mødre” deltog (se billede). Disse lørdags-mødre har i årevis demonstreret med krav om oplysning om de mange som blev bortført og forsvandt under militærstyret og til fordel for menneskerettighederne.

Under selve retsmødet var der flere gange tumultagtige scener i retslokalet, hvor flere hundrede af Deniz Poyraz’ familie og venner var til stede. Første gang var da politiet af uvisse årsager førte morderen lige fordi ofrets mor, far og søskende, hvor han så benyttede lejligheden til åbenlyst at håne dem med tilråb og grin (billede). En anden gang var da morderen i en pause råbte ”ludder” efter en af ofrets advokater. I det hele taget virker morderen meget afklaret med sin gerning og har tidligere udtalt, at det eneste han fortrød var, at det ikke var lykkedes ham at myrde endnu flere.

At det meget let kunne være gået sådan illustreres af det faktum, at hvis han var trængt ind i HDPs lokaler i Izmir få øjeblikke forinden, ville der have været flere mennesker og hvis han var kommet kort tid efter, ville lokalerne have været fyldt, da der netop skulle løbe en bogreception af stablen med et parlamentsmedlem fra HDP. Sagens alvor sættes også i relief af, at der i tirsdags – dagen inden retssagen i Izmir – fandt et angreb sted på HDPs kontor i Istanbul, hvor to personer blev såret – det tredje angreb på HDP-kontorer indenfor et år.

For HDP og for de demokratiske kræfter i Tyrkiet handler denne sag derfor om langt mere end om en tilfældig galning, som myrder en ung kvinde. Den handler om et politisk attentat med det formål at tvinge de demokratiske og kritiske kræfter til tavshed. Derfor har sagen også fået stor opbakning fra en række oppositionspartier og mere end 500 advokater stod som medsagsøgere for at vise deres solidaritet. Efter retsmødet blev der holdt et pressemøde foran retsbygningen (billedet), hvor repræsentanter for advokatsammenslutninger rundt omkring i landet udtrykte deres støtte og hvor et af HDPs parlamentsmedlemmer fra Izmir talte.

Lars og jeg mødtes med Deniz Poyraz’ mor – selv aktiv i HDP – og kondolerede hende for hendes tab af sin datter. Hun takkede for vores tilstedeværelse og sagde, at hun var rørt over den internationale opmærksomhed og solidaritet for at sikre hendes datter retfærdighed.

Næste retsmøde finder sted i Izmir mandag den 24. januar 2022.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

DEBAT NYHEDER