EU-Kommissionens kvindelige chef fik ingen stol på Tyrkiet-mødet

EU-Kommissionens kvindelige chef fik ingen stol på Tyrkiet-mødet

Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen blev efterladt stående uden stol på et EU-topmøde med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan i tirsdags.

Von der Leyen, lederen af ​​EUs øverste besluttende organ, stod synligt forvirret, da Erdoğan og Charles Michel, præsident for Det Europæiske Råd, slog sig ned i to forgyldte ottomanske stole flankeret af EU’s og det tyrkiske flag i præsidentpaladset i Ankara.

“Hm?” var hendes svar, da hun så spørgende på Erdoğan og Michel.

Von der Leyen og Michel var i Ankara for at føre samtaler med Erdoğan. Det har foregået under et lavpunkt i Europas forhold til Tyrkiet. Blandt de vigtigste stridspunkter var Erdoğans beslutning for to uger siden, om at trække Tyrkiet ud af Istanbulkonventionen fra 2011, en international traktat til forebyggelse af vold mod kvinder.

Efter et akavet øjebliks tavshed blev von der Leyen, den første kvindelige præsident for den Bruxelles-baserede Europa-Kommission, tilbudt plads i en beige sofa fire meter væk. Overfor hende sad Mevlüt Çavuşoğlu, Tyrkiets udenrigsminister.

”Og nej, det var ikke tilfældigt, det var bevidst,” sagde Sophie In‘t Veld, et hollandsk medlem af Europa-Parlamentet, på Twitter. “Hvorfor var Europarådets præsident Michel tavs?”

Von der Leyen burde have været behandlet “nøjagtigt på samme måde” som Michel, udtaler Europa-Kommissionens talsmand, Eric Mamer.

“Kommissionspræsidenten var tydeligt overrasket,” sagde han. “Hun mener, at disse spørgsmål er vigtige og skal behandles passende, hvilket de tydeligvis ikke blev.”

De  3 mænd med hver sin stol på det tilsvarende møde i 2016

Erdoğans sidste møde med EU’s øverste embedsmænd, der blev afholdt i Bruxelles, var en helt mandlig affære.

Han holdt samtaler med daværende formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og Det Europæiske Råds præsident Donald Tusk i EU-hovedstaden i 2016. De tre sad sammen.

Men Von der Leyen viste ingen tegn på ubehag under pressekonferencen på EU’s ambassade i Ankara senere på dagen, hvor hun fortalte, at hun og Michel havde haft et “godt første møde” med Erdoğan.

Mens det blev understreget, at respekt for grundlæggende rettigheder og retsstatsprincippet var afgørende for EU, sagde von der Leyen, at Bruxelles var parat til at “arbejde på et nyt momentum” med Tyrkiet forud for et topmøde med de politiske ledere i EU-medlemslandene i juni.

Men hun gav også udtryk for sin og EUs stærke modstand mod Tyrkiets tilbagetrækning fra Istanbul-konventionen.

”Jeg er dybt bekymret,” sagde hun til journalister. “Dette handler om at beskytte kvinder og beskytte børn mod vold. Og det er helt klart det forkerte signal lige nu.”

Før hun blev kommissionspræsident, havde von de Leyen en stribe positioner i den tyske kansler Angela Merkels kabinet mellem 2005 og 2019, herunder som forsvarsminister og minister for familieanliggender, ældre borgere, kvinder og unge. Hun er medlem af Merkels regerende center-højre Kristne Demokratiske Union (CDU) og er født af tyske forældre og opvokset i Bruxelles.

Stole-arrangementet kan have været et “spil”, og Erdoğans “forsøg på at vise, at det foregik på hans banehalvdel, hvor han har kontrol, på et tidspunkt, hvor EU sætter betingelser for, at Tyrkiet kan mødes,” sagde Alexander Clarkson, lektor i Tysk-Europæiske studier ved King’s College i London.

Erdoğan, Istanbul-konventionen og kvindernes rolle i Tyrkiet

Erdoğan, en troende muslim og kandidat fra en teologiskole, fungerede som borgmester i Istanbul og premierminister, inden han blev præsident i august 2014. Hans kone Emine bærer et tørklæde i islamistisk stil.

Tyrkiet trak sig ud af konventionen, fordi den var blevet ”kapret af en gruppe, der forsøgte at normalisere homoseksualitet”, sagde Erdoğan dengang. Aftalen var uforenelig med Tyrkiets sociale og familiære værdier, sagde Fahrettin Altun, hans kommunikationsdirektør.

Mens Erdoğan siger, at han støtter kvinders rettigheder, har han ved flere lejligheder erklæret, at en kvindes primære rolle er at være mor.

Von der Leyen har syv børn.

I 2014 sagde Erdoğan, at kvinder har brug for lige respekt, snarere end lighed.

Kvinder kan ikke udføre alt det arbejde, mænd har udført, fordi det var imod deres “sarte natur”, sagde han.

”Vores religion sætter moderskabet meget højt,” sagde Erdoğan. “Feminister forstår det ikke, de afviser moderskabet.”

Ifølge officielle data er 8,3 millioner, eller lidt over en fjerdedel af de voksne kvinder i Tyrkiet er i beskæftigelse sammenlignet med 60 procent af mændene. Den kvindelige arbejdsstyrke faldt med næsten 1 million sidste år fra 2019.

Kilde: Anonymous, 2021: EU Commission’s female boss left without a chair at Turkey meeting. Ahval,  7. April 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER