HDP kan få 15 procent af stemmerne ved næste valg

HDP kan få 15 procent af stemmerne ved næste valg

Lederen af KONDA , et tyrkiske Institut for opinionsmålinger, Bekir Ağırdır, afviser hypotesen om, at regeringens plan om at sænke valggrænsen til syv procent vil bremse støtten til HDP og siger, at partiet måske endda får 15 procent af stemmerne ved det kommende valg. Men samtidigt understreger han også, at Tyrkiets oppositionspartier skal bevæge sig ud over identitetspolitikken og udvikle en overordnet fortælling, hvis de skal have en chance for at vinde det næste valg.

Bekir Ağırdır, der er leder af KONDA, et tyrkiske institut for opinionsmålinger udtalte den 8. september, at der er en mulighed for, at Folkets Demokratiske Parti (HDP) kan opnå en opbakning på 15 procent ved det kommende folketingsvalg i 2023.

I en kommentar til journalisten Murat Sabuncu fra T24 siger Ağırdır, at de, der påstår, at HDP vil opleve, at dets stemmetal vil falde, laver falske forudsigelser.

Han siger, at en politik baseret på en udelukkelse af de kurdiske borgere vil have en pris.

”Tyrkiet kan ikke få fred blot med en forsoning af de konservative og sekulære dele af samfundet. En forsoning, der ser bort fra kurderne, er ikke mulig. Hvis Tyrkiet ikke løser dette problem, og kurderne ikke bliver inkluderet i forsoningen gennem deres identitet, behov og krav – og jeg siger det ikke bare hvad angår disse aktører – er der ingen chance for at opbygge en ny tilværelse”, siger han.

Ağırdır henviser til regeringens plan om at sænke valggrænsen fra de nuværende 10 procent til syv procent idet de hævder, at et sådant skridt ville bremse støtten til HDP.

Ifølge det regerende retfærdigheds- og udviklingsparti (AKP) modtager HDP stemmer fra kernevælgere i det største oppositionelle republikanske folkeparti (CHP) for at komme ind i parlamentet. Regeringen hævder, at HDP’s stemmer ville være lavere, hvis den ikke kunne modtage støtte fra CHP.

Ağırdır fremfører, at regeringens forudsigelse ikke afspejler sandheden, nemlig at en større andel af ungdommen vil stemme på HDP ved de næste valg.

”Der er en hypotese om, at når tærsklen sænkes, vil HDP opnå en støtte på seks-syv procent, hvilket påstås at være dens ‘reelle stemmeprocent.’ … Antagelsen om, at opbakningen til HDP vil falde fra 13 -12 procent til syv procent er ikke rigtig, i stedet er der tværtimod en sandsynlighed for, at HDP vinder 15 procent af stemmerne på grundlag af sin naturlige  vælgerbase, ” har han sagt.

HDP støtter nomineringen af ​​en fælles præsidentkandidat mod Erdoğan

I mellemtiden har HDP-formand Mithat Sancar den 8. september udtalt, at hans parti ville støtte opstillingen af ​​en fælles kandidat af oppositionspartier mod præsident Recep Tayyip Erdoğan.

”HDP er åben for ideen om udnævnelse af en fælles kandidat, men lad os ikke diskutere navnene lige nu. Det er vigtigere, at der tales om principper og sikkerhed i forbindelse med valget, ”sagde Sancar i et program, hvor İsmail Küçükkaya var vært på Fox TV.

Tyrkiets oppositionspartier forsøger i øjeblikket at finde ud af, om de skal beslutte sig for at stille deres egne separate præsidentkandidater op, eller om de skal samle sig bag en fælles kandidat, der stiller op mod Erdoğan ved det kommende valg.

Forud for valget i juni 2018 undlod oppositionspartierne at udpege en fælles kandidat og stillede i stedet deres egne separate kandidater op til præsidentvalget. Erdoğan fik 52,6 procent af stemmerne i første runde.

Tyrkiets opposition har brug for overordnet fortælling for at vinde

Men samtidigt understreger Bekir Ağırdır også, at Tyrkiets oppositionspartier skal bevæge sig ud over identitetspolitik og udvikle en overordnet fortælling, hvis de skal have en chance for at vinde det næste valg.

For mens vælgerne vender sig bort fra det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP), er de stadig tøvende hvad angår alternativerne, siger Ağırdır.

“Udbryderne fra AKP vil ikke gå tilbage til partiet, men medmindre oppositionen kan skabe en politisk tilstand, hvor udbryderne trygt kan lægge deres forhåbninger og etablere tillid, så vil de holde sig uden for valget,” tilføjer han. “Og et fald i valgdeltagelse vil fungere til fordel for regeringen.”

Blot at stole på deres traditionelle vælgerbase vil ikke være nok til, at oppositionspartierne kan vinde over præsident Recep Tayyip Erdoğan, viser meningsmålinger. ”I trioen af ​​konservative, sekulære og kurdere har de konservative altid flertallet. Så vil Erdoğan have en chance for at vinde endnu et valg på trods af alle hans fejl og mangler. ”

For at tiltrække skuffede AKP-vælgere har oppositionen , ifølge Ağırdır, brug for en ny fortælling og den skal også omfatte kurdiske borgere. “Vi har ikke nogen chance for at opbygge en ny tilværelse, uden at kurderne også er en del af disse nye kompromiser og alliancer om deres egne behov og krav,” siger han.

De overvejende kurdiske østlige og sydøstlige regioner har været en afgørende slagmark ved de seneste valg, hvor AKP har konkurreret direkte med det pro-kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP).

HDP er blevet det første parti af sin art, der gentagne gange har overvundet den landsdækkende valggrænse på 10 procent for at komme ind i parlamentet og har udvidet sit kurdiske grundlag, mens de vandt stemmer fra sekulære grupper. Derved hjalp HDP med at fratage AKP dets parlamentariske flertal for første gang i juni 2015, og en lignende dynamik vil sandsynligvis blive afgørende ved de næste valg, der er planlagt til 2023.

Regeringen mener, at stemmerne til HDP vil falde med flere procentpoint, hvis spærregrænsen sænkes, fordi strategiske vælgere så vil have mindre incitament til at støtte partiet for at skade AKP, siger Ağırdır. Ledende personer indenfor AKP har de seneste måneder gentagne gange fremsat tanken om at sænke spærregrænsen, et skridt, der sandsynligvis også vil gavne deres højreekstreme allierede i Den Nationalistiske Bevægelses Pari (MHP).

Ifølge Ağırdır medfører Tyrkiets nuværende befolkningsfremskrivninger imidlertid, at HDPs stemmetal lige så sandsynligt vil stige. “Hvis der tilføjes en million nye vælgere hvert år, så vil andelen af ​​kurdere i denne million være 20 til 23 procent, ikke blot 18 procent som den er i befolkningen generelt,” siger han.

»Hvis konservative og sekulære udelukkende stemmer på deres repræsentanter på grundlag af deres kulturelle identitet, vil kurdere stemme på det kurdiske parti, der repræsenterer dem. I stedet for at falde fra 13 procent til 7 procent kunne HDP ved det kommende valg således nå 15 procent alene med sit eget naturlige vælgergrundlag”, tilføjer han.

Det betyder, at regeringen “ikke har nogen anden strategi tilbage” og derfor vil forfølge en identitetsbaseret platform, hvilket gør det “uforklarligt” for oppositionspartierne at stole på en traditionel identitetspolitik, siger Ağırdır. “Resultatet af et valg, der udfolder sig udenfor de kulturelle identiteter, er mere eller mindre indlysende.”

Kurdiske vælgeres voksende betydning synes allerede at føre til ændringer i de politiske kalkulationer. AKP-embedsmænd har “udsendt følere” i Diyarbakır, Tyrkiets største flertals-kurdiske by og en kulturhovedstad, hvilket tyder på en genoptagelse af forhandlingerne med Abdullah Öcalan, den fængslede leder af det ulovlige Kurdistans Arbejderparti (PKK), rapporterede Amberin Zaman for Al Monitor d. 7. september.

Sammenbruddet af fredsprocessen med PKK i 2015 har skadet regeringens valgmuligheder i de østlige og sydøstlige regioner, og fornyede tiltag for at afslutte den fyrreårige konflikt kan vise sig at være afgørende for at vinde støtte tilbage fra HDP. Ingen detaljer om forhandlingerne er blevet offentliggjort endnu, bortset fra at “det gamle format ikke længere gælder, hvilket betyder, at HDP og PKK ikke vil være med ved bordet,” sagde Zaman.

I mellemtiden afholder den centrum-venstre sekulære hovedopposition Det Republikanske Folkeparti (CHP) i øjeblikket en række samtaler i den semi-autonome Kurdistan-region i det nordlige Irak, “i et forsøg på at slippe af med sit anti-kurdiske image”, tilføjede hun.

Kilder:

Anonymous, 2021: HDP might garner 15 percent of votes in next election, sys top pollster.  Duvar English, 8. September 2021.

Anonymous, 2021: Turkey’s oposition needs overarching narrative to win – top pollster. Ahval, 9. September 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland