Kurdistans frihedsguerilla påfører den tyrkiske hær hårde slag

Kurdistans frihedsguerilla påfører den tyrkiske hær hårde slag

I den seneste måned har guerillaerne ved Girê Cûdî haft betydelige succeser takket være en effektiv blanding af mobil, offensiv og defensiv krig både i terrænet og i tunneller.

Guerillaerne har med succes modstået tyrkiske angreb på Medya-forsvarszonerne i flere år. Den tyrkiske hær havde allerede forsøgt at erobre Girê Cûdî i det vestlige Zap for to år siden, men det mislykkedes og de måtte trække sig tilbage i lyset af guerillamodstanden. Natten mellem den 20. og 21. juli i år angreb den tyrkiske hær igen området. Journalist Dilara Nurhaq har rapporteret fra frontlinjen om udviklingen i Medya forsvarszonerne og har analyseret den aktuelle situation i kampzonen i et interview med ANF.

Angreb på Girê Cûdî med det formål at udvide besættelseszonen

Nurhaq sagde i sin indledning: “Den seneste operation har stået på i en måneds tid nu. I det forløbne år havde den tyrkiske hær ikke opnået nogen succes med sine operationer. På trods af alle de teknologiske våben, som den har til rådighed, kunne den ikke opnå det ønskede resultat. På grund af guerillaernes kraftige angreb måtte den tyrkiske hær trække sig tilbage og havde betydelige tab. Efter dette tilbagetog forberedte den sig intensivt og iværksatte en ny operation mod disse områder syv måneder senere.”

Dilara Nurhaq beskrev baggrunden for angrebene således: “Den tyrkiske besættelsesstat har identificeret den kurdiske frihedsbevægelse som et strategisk mål blandt alle kurdiske bevægelser og angriber den. De er klar over, at de ikke kan udvide besættelsen af Kurdistan og regionen, så længe PKK eksisterer.

Guerillaområderne ses som en hindring for realiseringen af Misak-ı Milli-planen (etablering af grænserne for den osmanniske nationalpagt). Derfor angribes disse områder. Et af de afgørende guerillaområder, der står i vejen for Tyrkiets ekspansionistiske planer, er Girê Cûdî. Den tyrkiske hær lancerede et andet angreb på dette område, hvorfra det tidligere havde været nødt til at trække sig tilbage. Girê Cûdî markerer grænsen for at nå byerne i Sydkurdistan og er stedet, hvor floderne Metîna, Zap og Garê mødes. Så det er af stor strategisk betydning.”

Guerillaer slår igen hver eneste dag

Nurhaq fortsatte: “I løbet af det sidste år har frihedsguerillaerne fået værdifuld erfaring i krigen. Guerillaerne planlægger deres krigsførelse baseret på disse erfaringer. Fra første nat under den tyrkiske hærs fornyede angreb ydede de stor modstand og påførte besættelseshæren alvorlige slag. Den tyrkiske hær led betydelige tab, især når tropperne forsøgte at lande. Som svar på besætternes månedlange angreb udfører guerillastyrkerne daglige aktioner. De bekæmpede besættelseshæren med nye taktikker og koordinerede professionelle operationer. Angrebene fra kvindeguerillaen YJA Star har vist sig særligt effektive i denne sammenhæng. De kvindelige guerillaer giver ikke soldaterne mulighed for at forlade deres stilling eller flytte. Angriberne kan ikke forlade landingsområdet, da de straks bliver angrebet af guerillaerne.”

Den tyrkiske hær sidder fast i Girê Cûdî

Journalisten tilføjede: “Den tyrkiske hær er i øjeblikket i defensiven i dette område, som det fremgår af aktionsrapporterne fra HPG’s pressecenter. Defensive angreb er hovedkomponenten i Kurdistans frihedsguerillas taktik i denne månedlange krig. Med deres effektive handlinger giver guerillastyrkerne ingen tid for fjenden til at trække vejret. På den måde forhindrer de fjendens fornyede angreb i at nå sit mål.

For at forstå den krig, som guerillaerne har ført i løbet af den sidste måned, er et par fakta vigtige: I denne nye krig er det af afgørende betydning, at Kurdistans frihedsguerillaer organiserer daglige aktioner med taktikker, der hele tiden udvikler sig. Tunnelkrigsførelse og brugen af mobile enheder i felten supplerer hinanden. Guerillaerne henter deres vilje til at vinde fra disse erfaringer. Med den nye krigstaktik neutraliseres angribernes teknologiske fordel. Især YJA Star klarede sig imponerende i kampen mod den invaderende tyrkiske hær og demonstrerede endnu en gang kvinders magt.

Guerillaernes psykologiske overlegenhed

Endelig peger Nurhaq på guerillaens psykologiske situation: “Et andet slående aspekt i denne krig er, at selv tyrkiske soldater rapporterer, hvordan guerillaerne angriber deres helikoptere. Dette illustrerer deres dårlige psykologiske tilstand. Det er ingen overdrivelse at sige, at den tyrkiske hær i enhver henseende sidder fast. Guerillaernes handlinger og deres resultater beviser dette. Krigen vil fortsætte med fuld styrke. Guerillaerne er i spidsen med psykologisk overlegenhed. I sådanne konflikter er de indledende præstationer altafgørende.”

Kilde:

Anonymous, 2023: Kurdistan Freedom Guerrilla inflicts heavy blows on the Turkish army. ANF. 22. August 2023. Se også Imrali Post #65, 26. August 2023

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER Udland