Målrettet angreb fra regimetro tyrkiske medier mod svenske S-medlemmer af rigsdagen

Af Johan Hassel, International sekretær for det svenske socialdemokrati, og Kenneth G. Forslund, socialdemokrat og præsident for den svenske Rigsdags udenrigsudvalg

Under Corona-krisen sørger autoritære ledere for at begrænse demokratiet og presse- og ytringsfriheden. I Tyrkiet har denne udvikling vist sig gennem mange år. I regimetro tyrkiske medier er svenske socialdemokratiske rigsdagsmedlemmer blevet angrebet for at have fremført socialdemokratisk politik i rigsdagen. Det er uacceptabelt.

Demokratiet trænges tilbage flere steder i verden, ikke mindst i Tyrkiet. Autoritære ledere sørger under Corona -krisen for at gennemføre handlinger, som begrænser demokratiet og presse– og ytringsfriheden og udnytter retsvæsenet til egne politiske formål. I Tyrkiet er den negative og uacceptable udvikling gået for siggennem flere år, men syns nu at accelerere. Det er alvorligt og kedeligt ikke mindst for den tyrkiske befolkning.

Ved sidste års lokalvalg stemte Istanbuls borgere for forandring og valgte med stor majoritet CHPs Ekrem Imamoglu til borgmester. CHP og HDP er de to progressive oppositionspartier mod Erdogans stadigt mere magtfuldkomne AKP. Det svenske socialdemokrati har dialog med CHP og HDP og støtter deres bestræbelser på at forstærke demokratiet i Tyrkiet. Ikke mindst fortjener Tyrkiets unge befolkning en bedre fremtid, og det er derfor vigtigt for os at støtte de progressive kræfter.

HDPs leder Selahattin Demirtas er fængslet på falske anklager om terrorisme, og Europadomstolen har krævet at han løslades og sikres en retfærdig rettergang. Også journalisten, den tidligere HDP-leder og parlamentsmedlem Figen Yüksekdag er fængslet og dømt på grund af sit politiske engagement uden en retfærdig rettergang. Desværre er det bare to i rækken af fængslede oppositionspolitikere, menneskeretsaktivister og journalister. Det er tydeligt, at Erdogans AKP er parat til at gøre hvad som helst for at beholde magten. 

I sidste uge blev et målrettet angreb fremført i regimetro tyrkiske medier, rettet mod et antal svenske socialdemokratiske rigsdagsmedlemmer: Serkan Köse, Sultan Kayhan, Kadir Kasirgaog Roza Güclu Hedin. Det har ført til grimme og uacceptable fornærmelser på de sociale medier. De anklages for at have fremført deres egen dagsorden, selv om de faktisk – sammen med flere andre rigsdagsmedlemmer – har fremført socialdemokratisk politik. 

Vi socialdemokrater har på det kraftigste fordømt Tyrkiets offensiv i det nordlige Syrien, som strider mod folkeretten, der har ført til et stort antal dræbte og en forfærdelig humanitær situation. Vi mener, at Tyrkiets gentagne angreb mod kurdere og kurdiske områder er uacceptable. Vi rejser os for kurderes, kristnes og andre minoriteters menneskerettigheder. Vi kræver, at politiske fanger, journalister og demokratiaktivister løslades, og at man tillader retsvæsnet at fungere uafhængigt. Det må være slut med at bruge medierne som politiske fora mod såvel tyrkiske somsvenske folkevalgte repræsentanter. Presse- og ytringsfriheden må helt enkelt respekteres. 

Ingen skal tro, at de iscenesatte fornærmelser vil få det svenske socialdemokrati til at forandre vores syn på folkeretten, demokratiet eller presse- og ytringsfriheden. Vi vil aldrig acceptere, at folkevalgte medlemmer i den svenske rigsdag udsættes for chikane eller trusler. Det svenske socialdemokrati står bag dem, der kræver demokratisk forandring. 

Kilde: https://www.socialdemokraterna.se/nyheter/nyheter/2020-05-26-riktad-attack-mot-s-ledamoter-i-regimtrogen-turkisk-media#0

NYHEDER