Miljøorganisationer kræver annullering af Erdogans dekret om at “genopbygge” jordskælvszoner

Miljøorganisationer kræver annullering af Erdogans dekret om at “genopbygge” jordskælvszoner

25 forskellige miljøorganisationer har erklæret, at den tyrkiske præsident Erdogans dekret om at “genopbygge” jordskælvszoner er baseret på korruption.

Efter jordskælvene i 11 provinser i Kurdistan, Tyrkiet og Syrien udstedte den tyrkiske præsident Tayyip Erdoğan dekret nr. 126, som tildeler ekstraordinære beføjelser til ministeriet for miljø, urbanisering og klima til genopbygning af jordskælvszoner. Dekretet udelukker bl.a. alle former for offentlige inspektion af genopbygningen. Økologi- og miljøorganisationerne har offentliggjort en erklæring, hvor de kræver ophævelse af dekretet.

Økologi- og miljøorganisationerne udtaler, at jordskælvskatastrofen var forårsaget af regeringens korrupte politik og tilføjer: “Vi ved, at vores land ligger i en jordskælvszone. Vi ved, at hver provins i vores land har zoneplaner, og før disse zoneplaner laves, bør der udarbejdes geologiske undersøgelsesrapporter af de områder, hvor der skal planlægges. Vi ved, at i vores land bør der udføres jord- og fundamentarbejde inden et byggeri sættes i gang, og for hver enkelt bygning, der skal opføres, skal der indhentes byggetilladelse. På trods af alt, hvad vi ved, er den fortsatte omdannelse af ​​naturbegivenheder til katastrofer et resultat af, at man handler ud fra profit og personlig fordel, ikke på grundlag af videnskabelige og økologiske principper for at skabe sociale fordele.”

Økologi-organisationerne henledte opmærksomheden på, at dette dekret er blevet udarbejdet med samme profitlogik, og at byggeprogrammet var planlagt til at blive iværksat i regionen netop med denne forståelse.  De fremhæver følgende punkter:

“* Myndigheder relateret til opførelsen af ​​byer er centraliseret på ét sted og er givet til ministeriet for miljø, urbanisering og klimaændringer.

* Der kan ikke gøres indsigelse mod sagerne, offentlig deltagelse sikres ikke på nogen måde, domstolsprøvelse bliver forhindret, og retsvæsenet bliver tømt for sine beføjelser.

* Det vil lægge grunden til nye katastrofer med valg af lokaliteter for opførelse af bygninger foretaget uden datagrundlag og uden indhentning af relevante institutionsudtalelser og uden gennemførelse af detaljerede analyser, som grundlag for planlægningsarbejdet.

* I alle provinser i jordskælvszonen vil skov- og græsarealer blive åbnet for byggeri uden forbehold. Naturområder, som er grundlaget for de borgere, der mest lever af landbrug, vil også blive druknet i beton.

*Den type projektbygninger, der produceres topstyret gennem en central beslutningsproces, uden offentlighedens inddragelse, vil hurtigt blive ødelagt igen efter at de er opført.

* Det vil forårsage uoprettelig skade på beboelsesrum, natur- og kulturværdier gennem forhastede beslutninger, som hæmmer planlægningen, og begrænser ejendomsretten.”

Opfordring til oppositionspartierne

Erklæringen opfordrer de oppositionspartier, der danner en gruppe i parlamentet “til, at dette dekret, som indeholder klare overtrædelser af forfatningen og loven, hurtigt bliver indbragt for forfatningsdomstolen med en anmodning om annulering. Alle demokratiske organisationer og partier, der kæmper for arbejdskraft, økologi og borgerrettigheder bør forenes i kampen mod en sådan ulovlig og hensynsløs plan.”

Økologiorganisationerne, der har underskrevet opfordringen, er som følger: “Adana Ecology Platform, Artur Environment Platform, Bakırtepe Environment Platform, Büyük Menderes Initiative, Çekerek River, Özgür Akacak Platform, Chamber of Environmental Engineers, DİSK, Giant Yapı-İş, Divrigi Life og Nature Platform, Ecology Union, Gaia Magazine, Climate Justice Coalition, Kuşadası Environment Platform, Mesopotamia Ecology Movement, Muğla Environment Platform, Munzur Environment Association, Polen Ecology Collective, Struggle Against Samandağ WPP, Turgutlu Workers’ Rights Association Ecology Commission, Validebağ Frivillige, Van Environmental History Artifacts Conservation Research and Development Association, Earth Ecology Collective, Green Left Climate Crisis Working Group, Yeşilırmak Environment Platform.” 

Kilde:

Anonymous, 2023: Environmental organizations call for annulment of Erdogan’s decree to “rebuild” earthquake zones. ANF, 7. March 2023

Dansk bearbejdning: Jesper Brandt

Natur / Bæredygtigehed NYHEDER