Newroz-konferencen blev afholdt i det danske Folketing

Newroz-konferencen blev afholdt i det danske Folketing

Mandag den 20. marts blev der i tidsrummet kl. 18.00-20:00 på Christiansborg afholdt en konference med en række talere af danske og kurdiske politikere i anledning af det kurdiske nytår, Newroz.

I år besluttede Kurdisk Forum at holde fokus på den tyrkiske folkeafstemning 16. april og undertrykkelsen mod kurdere og andre demokratiske kræfter i landet.

Til at starte med bød Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten alle gæsterne velkommen til Newroz-konferencen på vegne af Kurdisk Forum.

Herefter fik socialdemokraten Yildiz Akdogan ordet, hvor hun startede med at ønske alle de fremmødte en god Newroz.

Dernæst sagde hun blandt andet, at præsident Erdogan kører en hård kurs over for sine borgere, som ligefrem ikke er enige med hans politik. Det gælder både tyrkere, kurdere og alevier. Hun mente, at Tyrkiet er på vej mod en farlig udvikling. Hvis denne udvikling skal forhindres, er det vigtigt, at borgere med tyrkisk pas stemmer NEJ til et præsidentielt system med Erdogan i spidsen.

Dernæst påpegede socialdemokraten, at det er frygteligt, at herboende tyrkere, der går ind for demokrati, støtter præsident Erdogan. Det havde hun svært ved at forstå.

Efterfølgende holdt Adem Uzun fra den Kurdiske National Kongres en tale.

Adem Uzun talte om kurdernes kamp for demokrati. Han sagde, at kurderne kæmper for hele menneskeheden og bemærkede, at EU skal støtte den kurdiske kamp. Deres kamp er ikke kun mod det tyrkiske, syriske og iranske regime, men også mod IS. De vil kæmpe mod diktatur og skabe et nyt liv for folk i området.

Jakob Sølvhøj fra Enhedslisten sagde, at den 8. marts havde han besøgt retssagen i Istanbul og Ankara i forbindelse med HDP-parlamentsmedlemmer, der sidder i forvaring. Han roste HDP-medlemmerne for deres arbejdsindsats på trods af modstand fra det tyrkiske regime.

Holger K. Nielsen fra SF påpegede i sin tale, at Tyrkiet ikke kan være medlem af EU lige nu. Hvis de gerne vil ind i EU, er det afhængig af dem selv.

Newroz-konferencen sluttede til sidst med kurdisk musik, hvor Group Eftelya optrådte med akustisk musik.

KURDISK KULTUR NYHEDER