Syge fanger overlades til at dø

Syge fanger overlades til at dø

Situationen for syge fanger i tyrkiske fængsler forværres fortsat. Den politiske fange Adnan Yalçın er ikke blevet behandlet i fem år på trods af at være alvorligt syg.

Den politiske fange Adnan Yalçın har siddet fængslet i 24 år i forskellige fængsler i Tyrkiet. I øjeblikket har han kræft. Hans søster Nurcan Yalçın fortæller, at hendes bror blev opereret for mavekræft i 2015, og en del af hans mave måtte fjernes. Under behandlingen led han et hjerteanfald, og siden er hans tilstand gradvis forværret. I øjeblikket er han ikke længere i stand til at tage sig af sig selv.

Hvor mange flere skal dø i fængslerne?

Nurcan Yalçın siger, at hendes bror overlades til at dø ligesom hundreder af andre fanger. 

“Min bror har været alvorligt syg i fem år og bliver ikke behandlet. Hvis dette ikke er tortur, hvad er det så?”

Yalçın påpeger, at 48 syge fanger døde i varetægt i 2019.

Vi fordømmer AKP-politikken

Yalçın kritiserer, at kriminelle der er ansvarlige for massakrer frigives, mens de syge fanger dør i fængslerne.

Hun påpeger blandt andet løsladelsen af Ahmet Turan Kılıç, der var blevet dømt for hans engagement i massakren i Sivas, og siger: “Vi fordømmer denne politik fra AKP. Mens folk med en AKP-relateret holdning frigives en efter en, bliver de syge fanger tilbageholdt.”

Yalçın opfordrer Europarådets udvalg for forebyggelse af tortur (CPT) og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol til at handle.

Ifølge menneskerettighedsforeningen (IHD) er der 1.333 syge fanger i fængsel i Tyrkiet, og 457 af dem er alvorligt syge.

NYHEDER