Syrien og Rojava efter jordskælvene – IV

Syrien og Rojava efter jordskælvene – IV

Selvom den internationale embargo mod Syrien er blevet ophævet, fastholder Damaskus-regeringen embargoen mod Shehba og Aleppo.

Af NÛJIYAN ADAR og MUSTAFA ÇOBAN, Qamishlo

Bedran Çiya Kurd, medformand for afdelingen for udenrigsrelationer i den autonome administration i Nord- og Østsyrien (AANES), har talt med ANF om den mobilisering, som den autonome administration erklærede efter jordskælvet og den igangværende embargo mod regionen.

Bedran Çiya Kurd fortæller, at Rojava stadig ikke har modtaget nogen hjælp og tilføjer, at den autonome administration er klar til at hjælpe jordskælvets ofre*.


‘BISTAND OVERSKYGTET AF POLITISKE MOTIV’

Bedran Çiya Kurd bemærker, at jordskælvskatastrofen har forårsaget stor smerte og svære humanitære situationer i Tyrkiet, Syrien og Nord- og Østsyrien. “Denne smerte fortsætter. Det har også økonomiske og politiske konsekvenser. Politiske motiver overskygger den humanitære bistand til de regioner, der kontrolleres af regimet, de besatte regioner, de kurdisk dominerede kvarterer Şêxmeqsud (Sheikh Maqsoud) og Eşrefiye (Ashrafiyah) i Aleppo og derudover også i Nordkurdistan.

DEN AUTONOME ADMINISTRATIONS HJÆLPEKAMPAGNER ER BLEVET BLOKERET

“Der er alvorlige forhindringer for vores hjælpearbejde. Hvis politiske motiver bliver afgørende for at håndtere den humanitære situation, vil lidelserne for jordskælvets overlevende blive dybere. Disse sår vil ikke hele let. Det ville føre til meget dårlige resultater. Tusindvis af mennesker kunne have været reddet, hvis indgrebet var sket i tide. På grund af regimets politik kunne tusindvis af mennesker ikke reddes og døde under murbrokkerne.

Den selvstyrende administration erklærede, at den var klar til at hjælpe ethvert sted eller enhver, der kom til skade, uanset deres identitet. Den har leveret hjælp til de jordskælvsramte områder. Hverken det syriske regime eller de Tyrkiet-støttede væbnede grupper indtog en hjælpsom holdning til os for at levere hjælp. De tillader heller ikke, at den bistand, vi har organiseret, når jordskælvets ofre. Det er ikke i orden, og det udgør en forbrydelse mod menneskeheden. Hvis humanitær bistand betragtes som et spørgsmål om forhandling baseret på politiske holdninger, ville det være en forbrydelse mod menneskeheden. Faktisk burde regimet have handlet og bedt om hjælp. Men desværre ønsker regimet at bruge den bistand, der leveres udefra, til egne politiske interesser*. Den amerikanske administration og mange andre lande lægger deres problemer med det syriske regime til side på grund af den nuværende humanitære situation. Visse sanktioner er blevet suspenderet midlertidigt for at give ofre adgang til humanitær hjælp. Vi er dog bange for, at regimet kan udnytte det, som det har gjort før. Det, der er blevet gjort indtil videre, bekræfter vores mistanke.”

‘NØDHJÆLP TIL ALEPPO OG SHEHBA FORHINDRET’

“Şêxmeqsud, Eşrefiye og Shehba står nu over for enorme problemer på grund af embargoen. Regimet forhindrer levering af bistand til disse områder. Regimets fjendtlige holdning er synlig. Vi er bekymrede for, at regimets politik vil sejre. Af den grund bør regeringen i Damaskus og det tyrkiske regime og dets lejesoldater standse deres diskriminerende politik. De bør ikke gøre humanitær bistand til et politisk spørgsmål. De bør åbne grænseportene og lade hjælpematerialer nå jordskælvets ofre. Hvis dette ikke bliver gjort, vil tusindvis af menneskers liv fortsat være i fare.”

ENDNU ER INGEN HJÆLP LEVERET TIL REGIONEN

Bedran Çiya Kurd minder om, at den autonome administration hele tiden har været i tæt kontakt med mange lande, herunder dem i den internationale koalition og Europa, også i perioder med humanitært kaos. Han fortsætter: “Den aktuelle situation her er blevet givet videre til offentligheden. Vi har åbent fremlagt vores holdning til, hvordan vi kan hjælpe ofrene. Alle vores institutioner har erklæret, at de var rede til at hjælpe Syrien og Tyrkiet. De har også erklæret, at de er klar til at hjælpe Nord- og Østsyrien. Vores dialog og diplomatiske aktiviteter for at håndtere problemet fortsætter. Spørgsmålet om bistandslevering drøftes i detaljer. Men så vidt vi ved, har ingen hjælp nået de overlevende i Nord- og Østsyrien, de regioner, der er kontrolleret af regimet og endda heller ikke i Nordkurdistan. Bekymrede institutioner bør gribe ind, hjælpe mennesker og redde deres liv.”

*Først torsdag d. 23. februar er det lykkedes AANES at sende 11 hjælpelastbiler afsted fyldt med forsyninger, via al-Tayha-krydset mellem Manbij og Aleppo, på grænsen mellem områderne under den autonome administration og områderne under Damaskus-regeringen (JB).

Kilder:

NÛJIYAN ADAR and MUSTAFA ÇOBAN, 2023: Syria and Rojava after Maraş-centered earthquake – I. Fiirat News Agency (ANF), Amsterdam, 13. Februar 2022.

NÛJIYAN ADAR and MUSTAFA ÇOBAN, 2023: Syria and Rojava after Maraş-centered earthquake – II. Fiirat News Agency (ANF), Amsterdam, 14. Februar 2022.

NÛJIYAN ADAR and MUSTAFA ÇOBAN, 2023: Syria and Rojava after Maraş-centered earthquake – III. Fiirat News Agency (ANF), Amsterdam, 15. Februar 2022.

NÛJIYAN ADAR and MUSTAFA ÇOBAN, 2023: Syria and Rojava after Maraş-centered earthquake – IV. Fiirat News Agency (ANF), Amsterdam, 16. Februar 2022.

Dansk bearbejdning: Jesper Brandt

Natur / Bæredygtigehed NYHEDER Udland