Syriske kurdere er klar til at acceptere USA-ledede samtaler med Tyrkiet, siger general Mazlum Abdi

Syriske kurdere er klar til at acceptere USA-ledede samtaler med Tyrkiet, siger general Mazlum Abdi

General Mazlum Abdi, øverstkommanderende for de Syriske Demokratiske Styrker (SDF) har talt med Mutlu Çiviroğlu fra Voice of America om den seneste udvikling i Nord- og Øst-Syrien.

Jeg vil gerne spørge til din mening om den nye amerikanske administration og især dine forbindelser med den USA-ledede koalition mod Islamiske Stat (ISIS). Jeg vil også spørge om den operation, I har startet mod ISIS i Deir-Ez-Zor. Og hvordan er situation nu i Rojava?

Som du ved, er Islamisk Stat ikke besejret, og deres angreb fortsætter. For nylig angreb de vores civile arbejdere, og to kvindelige politiske ledere blev myrdet. Da angrebene fortsatte, lancerede vi en større operation mod Islamisk Stat.

Islamisk-Stat-gruppen bestod af seks personer og angreb vores venner. Vi dræbte fire af dem, en af ​​dem formåede at forsvinde, og vi fangede den sidste. Mange andre mennesker blev også arresteret i regionen. Generelt kan jeg sige, at faren for ISIS fortsætter, og terrororganisationen forsøger at genoplive sig selv. De kommer fra territorier, der kontrolleres af det syriske regime og Irak. Men vores operationer med vores allierede fra den USA-ledede koalition mod Islamisk Stat fortsætter succesfuldt.

Den udbredte opfattelse har været, at ISIS er blevet besejret. Den tidligere amerikanske præsident Donald Trump udtalte sig ofte om, at krigen mod Islamisk Stat var afsluttet. Hvad er det, der er sket, siden ISIS nu igen kan gå til angreb? Den USA-ledede koalition afgav erklæringer om, at alliancen med jer ville fortsætte. Hvilken indsats skal amerikanske politikere sætte i gang imod disse angreb?

Koalitionsstyrkerne trak sig tilbage, efter at Kobani og Raqqa var blevet befriet, og ISIS havde gavn af denne tilbagetrækning og kom sig. Som jeg nævnte, kommer de til vores region fra territorier, der er under kontrol af det syriske regime og Irak. Regionens politiske fremtid er endnu ikke afklaret, så ISIS drager også fordel af det. For at forhindre ISIS’ genopståelse, er vi først og fremmest nødt til at afklare regionens politiske fremtid. Koalitionsstyrkerne bør fortsætte deres arbejde. Hvis de støtter den civile administration i regionen, kan vi føre en mere effektiv kamp mod Islamisk Stat.

Vi ved, at præsident Joe Biden og hans administration er opmærksomme på det kurdiske problem. Du sagde, at situationen i Syrien skulle løses politisk. Hvad er dine politiske forventninger til den nye amerikanske administration? Hvad kan denne administration gøre, der adskiller sig fra fortiden, og som kan være en del af løsningsprocessen i Syrien?

Vi hilste den nye administration velkommen. Vi håber, at der vil blive rettet op på den tidligere forkerte politik. Vi håber, at De Forenede Stater vil spille en vigtig rolle i løsningsprocessen i Syrien. Efter en løsning bør det syriske regime have en status i de regioner, der blev befriet fra Islamisk Stat ved hjælp af koalitionen. Det kurdiske folks rettigheder, og andre folks rettigheder i vores region skal beskyttes gennem loven, og Syriens problemer skal løses fuldstændigt. Vi ønsker, at Washington skal lede en effektiv politik på dette område.

Du sagde, at der blev begået nogle fejl under den tidligere administration. Trumps ønske om at trække amerikanske styrker tilbage genererede stærke reaktioner i Washington og i hele Amerika. Hvilke virkninger havde ​​beslutningen på jer og civilbefolkningen?

Der var en række problemer, som vi beskæftigede os med under den forrige administration. Befolkningen her, kurderne og araberne, stolede stærkt på de amerikanske styrker, og denne tillid eksisterer stadig. Men tilliden blev brudt, da De Forenede Stater tillod tyrkiske styrker at angribe Afrin og Serêkaniyê.

Vi prøver at genoprette tilliden mellem de amerikanske styrker og folket. Hundredtusinder af mennesker i Afrin måtte forlade deres hjem og lever nu som flygtninge. Der var 90 til 95 procent kurdere i Afrin, men nu er denne andel omkring 30 procent. Den tyrkiske stat gennemførte demografiske ændringer ved bosætning af turkmenere og arabere.

Hundredtusinder af mennesker fra Serêkaniyê og Girê Spî måtte migrere under angrebene i 2019. Nu opholder de sig i flygtningelejre, og deres tilstand er ikke god. De venter på at vende tilbage til deres hjemstavn. En ny politik for den kommende periode bør sikre, at folk kan vende tilbage til deres hjem og at regionerne kan vende tilbage til deres naturlige tilstand.

Hvad kan den nye administration konkret gøre på kort sigt? Hvis du havde mulighed for at møde Biden, hvad ville du så bede om konkret?

Vi ønsker, at problemerne i regionen løses gennem dialog. Vi beder De Forenede Stater om at hjælpe denne dialog frem og sikre fred i regionen. Vi kæmper her mod terrorisme, og de kan støtte os mod angreb fra vores naboer. Det er presserende nødvendigt. Desværre banede den tidligere administration vejen for trusler mod regionen. Det bør ikke gentage sig. Hvis kampen mod Islamisk Stat skal være effektiv, er USA nødt til at yde støtte til den politiske administration her.

Du talte om angreb fra naboer. Tyrkiet siger, at kurderne i Syrien udgør en trussel mod dets sikkerhed. Er de Syriske Demokratiske Styrker (SDF) og de syriske kurdere en trussel mod Tyrkiet?

Vi har sagt det før: Vi udgør ingen trussel mod Tyrkiet. Tyrkerne ved det bedre, end vi. Den tyrkiske stat angreb vores områder. Vi er ikke part i den tyrkiske stats krig mod andre kurdiske styrker. Vi ønsker at løse problemerne med den tyrkiske stat gennem dialog. Jeg tror, ​​at USA kan spille en effektiv rolle i fremme af denne dialog, og vi forbliver åbne over for den.

Så du er klar til at reagere positivt på Biden-administrationens opfordring til dialog med den tyrkiske stat?

Selvfølgelig. Vi har landområder, der er besat af den tyrkiske stat. Vi ønsker at løse problemerne med tyrkerne gennem dialog, vi er klar til dialog, og der er ingen alvorlig hindring for dette. Vi ønsker at løse problemerne uden at skulle slås.

Den Hvide Hus’ Nationale Sikkerhedsrådgiver Jack Sullivan har tidligere berørt kurdernes rettigheder og opfordret til en ny forhandlingsproces mellem kurderne og den tyrkiske regering. Ser SDF positivt på en sådan proces? Vil I deltage i denne proces?

Sandheden er, at situationen i alle fire dele af Kurdistan er indbyrdes forbundet. Den kurdiske politiske bevægelse har haft stor indflydelse i Tyrkiet. Det er vanskeligt at have en løsning i andre dele uden en løsning i Tyrkiet. Løsningen i Rojava er også relateret til løsningen i Tyrkiet. En løsning, der starter med lederen af Kurdistans Arbejderparti, Abdullah Ocalan, vil have en positiv indvirkning på andre dele af Kurdistan, især Rojava. Det vil være den bedste måde at løse problemet mellem kurderne og den tyrkiske stat på.

Hvorfor tror du, at et sådant initiativ ville være vigtigt for det amerikanske folks sikkerhed? Hvorfor skulle USA støtte en politisk løsning i Syrien?

Hvis problemet i vores region løses, vil det påvirke verden. Vi tror, ​​at hvis problemet i det nordøstlige Syrien ikke løses, vil problemerne i hele landet heller ikke blive løst. Hvis der ikke viser sig nogen løsning, vil Islamisk Stat og andre elementer blive stærkere og fortsætte med at true det amerikanske folks sikkerhed.

Jeg vil gerne spørge til situationen for Yazidi-kurderne og de kristne mindretal i regionen. Ifølge rapporter fra Afrin er situationen alvorlig. Hvad vil du sige om de kristnes og yazidiernes nuværende situation?

Repræsentationen af ​​kristne og yazidier i SDF er høj. Islamisk Stat og andre islamiske radikale grupper har angrebet yazidierne og de kristne. De er blevet hårdt forfulgt. De sluttede sig til SDF for at beskytte sig selv. Vores folk i Shengal blev også udsat for forfølgelse i forbindelse med angrebene i Afrin og Serêkaniyê. Deres landsbyer blev plyndret, og de stod over for truslen om et folkedrab. Nu lever de under pres i andre områder. Nogle af dem lever i flygtningelejre i vores region. Vi ved, at Yazidier og kristne mindretal er på dagsordenen for demokratiske organisationer. De skal beskytte mindretallenes kamp.

Du nævner, at kurdernes situation er indbyrdes forbundet. Hvordan er dine forbindelser til Kurdistans regionale regering i Irak?

Vi har et tæt forhold til irakisk Kurdistan, herunder voksende handelsmæssige forbindelser. Kurdistans regionale regering i Irak kan yde Rojava politisk og handelsmæssig støtte. De har en autonom status og har erfaring og muligheder. Selvfølgelig har Rojava brug for deres støtte. Der er nogle forhandlinger, og vi ønsker en stærkere forbindelse. Vi ved, at den tyrkiske stat ønsker, at kurderne skal kæmpe mod hinanden. Den tyrkiske stat ønsker sammenstød mellem styrkerne fra Kurdistans regionale regering og Kurdistans arbejderpartis styrker.

På trods af dette er det et faktum, at irakiske kurdiske Peshmerga-styrker ikke ønsker at være en del af et sådant spil. Vi ønsker, at Kurdistans regionale regering skal udvikle gode forbindelser med alle parter, især med Rojava.

Hvordan er dine forbindelser med den syriske regering? Der har været nogle konflikter for nylig.

Baath-regimet har endnu ikke ændret sin politik. De ønsker, at regionen skal være den samme som før 2011 og anerkender ikke kurdiske rettigheder eller andre mindretals rettigheder. Vores folk, der immigrerede fra Shehba, Afrin og Aleppo, blev omringet, sat under embargo og civile blev arresteret. Vi har beskyttet vores folk, og så opstod der nogle problemer mellem os og regimet. Vi ønsker ikke at være i krig med Damaskus-regeringen. Vi ønsker at løse vores problemer gennem dialog, for at få dem til at acceptere kurdernes rettigheder og anerkende vores region.

Nogle har kritiseret jer og sagt, at I ikke er i stand til at udnytte det amerikanske venskab og andre stormagter. Hvordan vurderer du denne kritik?

Vi får støtte fra vores amerikanske venner til SDF og Rojava, og vi er taknemmelige for det. USA har støttet os i vanskelige tider. Amerikanske politikere og soldater støttede vores kamp. Vi er opmærksomme på nogle af vores mangler. Vi ønsker at være i tæt kontakt med de forenede stater i fremtiden, især i 2021. Vi ønsker, at vores politiske kræfter skal forhandle med amerikanske senatorer og andre politiske kræfter. Der har været nogle bureaukratiske forhindringer foran os, og vi håber, at disse forhindringer vil blive ryddet af vejen.

Sidste år inviterede den amerikanske kongres dig til et besøg. Har du nogen planer om at besøge Washington, hvis der viser sig mulighed for det?

Vi var i krig på det tidspunkt, og der var nogle bureaukratiske problemer. Men nu er det tid for at diskutere med amerikanerne. Hvis jeg har mulighed for at mødes med amerikanske politikere, og hvis jeg kan diskutere problemerne her med dem ansigt til ansigt, ville jeg selvfølgelig være meget glad for det.

Du var i kontakt med Trump flere gange. Har du nogensinde haft kontakt med Biden? Eller forventer du kontakt i den kommende periode?

Vi har talt med den nye amerikanske administration. Jeg håber, at vi får et stærkere forhold i den kommende tid, og at vi kan starte samtaler på et højere niveau.

En ny bog med titlen “The Daughters of Kobani [Kobanis døtre]” blev udgivet for nylig. Du var også i frontlinien under krigen i Kobani, hvilket har været vigtigt i den fortælling om kurderne, som verden får. Hvad har du at sige om disse værker og Kobani?

Mange tak til forfatteren af bogen, Gayle Tzemach Lemmon. Hun interviewede også mig, da hun kom her. Jeg fortalte hende mine synspunkter på Kobani. Venner i Folkets Beskyttelsesenheder (YPG), Kvindernes beskyttelsesenheder (YPJ) og SDF hjalp hende også. Hun skrev en meget vigtig og værdifuld bog. Jeg synes, det er værdifuldt for de kvinder, der gjorde modstand i Kobani. Vi er beærede over den slags værker og ønsker at der kommer flere af dem.

Kilde: Mutlu Çiviroğlu (Voice of America), 2021: Syrian Kurds ready to accept U.S.-led talks with Turkey, commander says. Ahval, 26. February, 2021.  http://ahval.co/en-110369

Oversættelse: Jesper Brandt

Nordsyrien NYHEDER