Tyrkiet eksporterer olivenolie stjålet fra NW Syrien

Tyrkiet eksporterer olivenolie stjålet fra NW Syrien

Af Mo’ayed al-Sheikh

IDLIB, Syrien (North Press) –  Fadi al-Najem, 50 år, mener, at han i år ikke vil være i stand til at opbevare olivenolie til sit hjem, på trods af at han har været vant til at købe det i årtier.

Al-Najem, en internt fordrevet fra Ghab-sletten, vest for Hama-provinsen, i det centrale vestlige Syrien, bor nu i Idlib-provinsen, i det nordvestlige Syrien. Han tilskriver dette den betydelige stigning i priserne på varen i år. Prisen for en enkelt beholder olivenolie (16 kg) har overskredet $ 80, hvilket er en rekordpris i en region, der er kendt for at være landets mest produktive.

Olivenoliepriserne i det nordvestlige Syrien har i år været de højeste i det seneste årti og nåede rekordpriser på over 100$ for to måneder siden.

Beboere i regionen forventede, at priserne ville falde i høstsæsonen, men det modsatte skete, da prisen på en container nu er dobbelt så høj som i samme sæson sidste år på grund af dens eksport til Tyrkiet og smugling af den til naboområderne.

“Jeg ved, at mange lavindkomstfamilier plejede at købe olivenolie i tidligere år bare for at kunne få olivenolie og timian til deres måltider, men det ser ud til, at selv denne mad ikke længere er overkommelig for disse familier, og de bliver nødt til at bruge hærdnet olie,” fortæller al-Najem North Press.

Hassan al-Zawawi, ejer af en olivenoliepresse i Idlib, tilskriver prisstigningen eksport af olien til Tyrkiet og indsmugling af den til områder, der kontrolleres af den syriske regering for at opnå høje overskud.

Han forklarer, at olivenafgrøder i verdens største olivenproducerende lande som Spanien, Italien, Tunesien og andre er blevet ramt af en sygdom, der har ført til en reduktion af produktionen på mere end 70 procent i sæsonen, hvilket har betydet et stort fald i olivenolieproduktionen i de lande, der plejede at eksportere den over hele verden.

Al-Zawawi fortæller yderligere North Press, at Tyrkiet udnytter den globale nedgang i olivenolieproduktionen og er begyndt at købe olivenolie til høje priser fra handlende i Idlib og Afrin, som ofte er tilknyttet de tyrkisk-støttede væbnede oppositionsfraktioner, alias den syriske nationale hær (SNA), eller er tæt på dem.

Storstilet olivenolieeksport begyndte, og efterspørgslen efter den steg i regionen, hvilket fik priserne til at skyde i vejret. Prisen pr. container steg fra $ 40 til over $ 100 for et par måneder siden, og den faldt til omkring $ 85 i starten af sæsonen, hvilket stadig er usædvanligt højt.

Al-Zawawi understreger, at ingen part i regionen er i stand til at stoppe olivenolieeksporten til Tyrkiet, som sælger den som sin egen produktion til forskellige dele af verden, uden at nævne Idlib og Afrin.

Han tilføjer, at Tyrkiets handlinger faktisk vil have dårlige konsekvenser for regionen i fremtiden, hvor regionen tidligere var berømt verden over for sine olier af høj kvalitet, da denne berømmelse vil blive tilskrevet Tyrkiet.

Rami al-Halabi, der arbejder i et tyrkisk firma, der producerer olier, fortæller, at virksomheden importerer store mængder olivenolie dagligt. “Som syriske arbejdere får vi at vide af chaufførerne, at denne olie er fra Afrin og Idlib”, siger han.

“Men vores arbejde kræver, at det ompakkes i specielle beholdere, der er forberedt til eksport, med etiketten (Made in Turkey) trykt på både arabisk og engelsk.

Kilde:

Mo’ayed al-Sheik, 2023: Turkey exports olive oil stolen fromm NW Syria. North press agency, November 6, 2023.Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER