Zeki Sengalî, der gjorde alt for sin befolkning

Zeki Sengalî (Ismail Ozden) var ezidi-kurder, han døde den 15. august 2018 i Shingal efter et angreb, der blev lanceret af det tyrkiske krigsfly.

Zeki Sengalî blev født i 1952 i landsbyen Şimzê, som hører til Batman-provinsen i Nordkurdistan. Han blev i landsbyen, indtil han var 17 år.

Hans brødre i Tyskland inviterede Zeki Sengalî til Tyskland i 1969. Faktisk ønskede han ikke at forlade sit land. Men efter hans brødre insisterede det, accepterede han det.

Zeki Sengalî var politisk aktiv i ezidi-samfundet. Sammen med sine ezidi-venner etablerede Zeki Sengalî Komeleya Karkerên Welatparêzên Kurdistanê (Kurdistan Patriotic Workers Association) i 1981.

Zeki Sengalî rejste for første gang fra Europa til guerillazonen i 1983. Men to år senere, i 1985, gik han til guerilla-området igen og mødtes med PKK-lederen Abdullah Öcalan.

Det er efter dette besøg, at han besluttede sig for at deltage i Kurdistans frihedsbevægelse. Kun to år efter at Zeki Sengalî havde sluttet sig til bevægelsen, gik hans søn Sîpan til Kurdistans bjerge og tog plads i guerilla-rækken i 1989. I 1992 døde Sîpan i Mardin.

Zeki Sengalî gik tilbage til Kurdistans bjerge i 1993 og opfyldte de tildelte opgaver med stort ansvar og alvor.

Efter Shingal-massakren den 3. august 2014 tog Zeki Sengalî til Shingal og arbejdede utrætteligt for ezidi-folket.

NYHEDER Udland