Amed efter valgsejren

Amed efter valgsejren

Af Deniz Benli

Dagen i går var en historisk dag for kurdere i hele Tyrkiet. HDP kom over den magiske 10 procent og fik præcist hele 13,1 procent af stemmerne ved parlamentsvalget. Den historiske dag blev fejret med fest på gaderne hele natten og folk nægtede at tage hjem.
Alle i Amed var på gaderne for at deltage i festlighederne.Under fejringerne mødte vi en gruppe unge aktivister, som fuldstændig havde mistet stemmen efter at have råbt og skreget i timevis. Aktivisterne var overbevist om, at dette valg vil ændre mange strukturer i det politiske liv og at kurderne nu stod stærkere med deres politiske mærkesager. Kurdernes kamp var ikke forgæves råbte de, da vi forlod dem.

Dagen i går (den 7. juni) skulle nydes i fulde drag, for ingen andre end os havde fortjent det mere, da vores ønske for demokrati og fred var større end alt andet.

Dette folk har i årtier kæmpet for sine rettigheder og sejren i går var et skridt i den rigtige retning. Oven på massakren i fredags på festpladsen, hvor 5 døde og over 400 blev såret, havde folket i Amed og mange andre kurdiske byer besluttet sig for, at nu var det nok med statsterroren og derfor stemte man på sit eget parti, nemlig HDP. De sidste udmeldinger lyder på, at iblandt de mange sårede er nogle af dem stadig i risiko for at død, hvor mange der er tale er ikke officielt meldt ud endnu.

Arbejdet fortsætter

HDP gentog i går gentagne gange, at deres kamp for indførelse af demokratiske reformer ville fortsætte, og at de selvfølgelig var klar over, at de nu havde et bedre udgangspunkt end tidligere, da man var vokset fra 34 til 80 mandater. Kampen for demokrati, mangfoldighed og kvindefrigørelse vil fortsætte på samme høje niveau som tidligere udtalte en HDP-repræsentant ved partikontoret, efter at det så ud til, at man var kommet over spærregrænsen. Ingen skal tror, at man nu kan sætte sig ned og intet lave. Nej tværtimod skal man arbejde meget mere målrettet end tidligere og organisere sig mere. end vi allerede er.

Sejrens sødme skal selvfølgelig nydes, men HDP er meget opmærksomme på, at dette kun er et skridt i den rigtige retning. Men en ting er blevet mere klart efter valget og det er, at kurdernes kamp ikke er forgæves, samt at man ikke kun kæmper for sig selv, men for et demokratisk og mangfoldigt Tyrkiet, hvor der skal være plads til alle.

Valgkaos ved det tyrkiske valg

Jeg var blevet sat sammen med en såkaldt “krisegruppe”, som sendte valgobservatører ud til områder, hvor der var opstået problemer.
Vi blev kaldt ud til landsbyen Ağaçgeçit, hvor der havde været nogle stridigheder med den valgansvarlige i området og indbyggerne.

Stridighederne havde ført til slåskampe og nu var jeg sammen med 3 andre på vej for at rapportere om situationen. Turen til Ağaçgeçit varede små 15 minutter fra Amed centrum og min gruppe var meget positive om valgets resultat. Folk i Amed havde en tro på, at man kom over spærregrænsen for det er vejen mod demokratiske reformer og ikke mindst ville det give kurderne mere indflydelse i parlamentet.

Da vi ankom til landsbyen var folk faldet til ro og en del havde forladt valgstedet efter stridigheden. Den valgansvarlige havde talt ned til folket og det havde ført til stridighederne. Militærpolitiet var også tilstede, da vi ankom og havde sørget for, at der var kommet styr på løjerne. Folket ønskede at stemme og at der ikke mindst blev talt pænt til dem og ikke nedværdigende.

HDP’s ansvarlige bad alle om at vise respekt for hinanden, men også at valgmyndighederne accepterede landsbyens normer og værdier, da det var meget betydeligt og ærefuldt for dem, at det blev overholdt.
Krisegruppen havde til opgave at hjælpe de steder, hvor problemerne opstod og handlede omgående. På kontoret hvor de befandt sig blev de konstant informeret om steder, hvor der var opstået problemer og sendte folk ud. Klagerne handlede om alt fra folk, der ikke var registeret til valgsnyd og provokationer.

Efter at vi var vendt tilbage til HDP’s hovedkontor blev vi kaldt ud til to nye landsbyer, hvor der var tale om internationale valgobservatører, som ikke måtte komme ind på valgstedet.

Indland NYHEDER Udland