Kurderne fejrer HDP’s indtræden i det tyrkiske parlament

Kurderne fejrer HDP’s indtræden i det tyrkiske parlament

Oppositionspartiet HDP brød igennem spærregrænsen på 10%. Titusinder af kurdere gik på gaderne i den sydøstlige by Amed (Diyarbekir) sent søndag, for at fejre sejren for HDP, der er kommet i parlamentet for første gang.

Resultatet af valget kunne mærkes i gaden: Lyd af bilhorn, fyrværkeri i luften og råbende folk med slogans rettet mod præsidenten Recep Tayyip Erdogan.

Endelige resultater fra statslige medier bekræftede, at HDP vandt 80 af de 550 pladser i parlamentet – et fantastisk resultat, som opinionsmålinger forudså, ville være en hård kamp at nå over spærregrænsen på 10%.

HDP satsede på at udvide sin vælgerbase ved at appellere til minoriteter, de liberale, venstreorienterede og statsfjendtlige vælgere. Strategien var en stor risiko for HDP: enten ville HDP nå spærregrænsen på 10% eller også ville deres pladser gå til Erdogans parti, AKP.

“Dette valg var revolutionerende. Resultatet var en klar erklæring mod en målbevidst politik, mod manglen på multikulturalisme og kvindernes repræsentation,” sagde Gultan Kisanak, medborgmester i Diyarbakir og en højtstående kurdisk politiker. Efter at havde set resultatet på nationalt tv, udtalte Gultan Kisanak hendes berømte ord “En ny æra er begyndt”.

I Diyarbakir, hvor HDP fik 78% af stemmerne med en valgdeltagelse på næsten 90%, sagde mange vælgere, at de havde opgivet AKP på grund af frustration med tempoet i den tre-årige lange fredsproces med kurderne. Mange citerer også Erdogans forsøg på at koncentrere magten og hans idé om at øge autoriteten hos sikkerhedstjenester sammen med manglen på basale mindretalsrettigheder for mange kurdere.

Omer Ayna, en 35-årig vælger, fejrer sejren med sin familie udenfor HDP’s hovedkvarter. “Husker I da Erdogan sagde: “Kobanê er ved at falde”? Nu er Erdogan ved at falde,” sagde Ayna.

Indland NYHEDER Udland