HDP’s kvinder overtrumfer det tyrkiske parlament

HDP’s kvinder overtrumfer det tyrkiske parlament

HDP (Folkets Demokratiske Parti) har ikke blot ført en valgkampagne, der fik dem over den udemokratiske spærregrænse på 10 %, men har også ført en demokratisk valgkampagne, hvor hele 276 af de 550 folketingskandidater som HDP gik til valg med bestod af kvinder.

HDP tøvede ikke med at fremstille sig som et kvindeparti under valgkampagnen. Dette er nu blevet bevist med de seneste meldinger, hvor det lyder, at 40 % af de 80 folketingsmedlemmer partiet fik ind i parlamentet, består af kvinder. Dette svarer til 32 kvindelige folketingsmedlemmer.

AKP (Retfærdigheds- og Udviklingsparti), som har vundet 258 sæder i parlamentet, har fået 41 kvinder ind i parlamentet, hvilket svarer til en repræsentation af kvinder på 15 %.

CHP (Republikansk parti) vandt 132 sæder, hvoraf 20 kvinder er kommet ind i parlamentet, hvilket også svarer til 15 %.

MHP (Nationalistisk Handling Parti) vandt 132 sæder, hvor kun 4 kvinder ud af 80 repræsentanter er kommet ind i parlamentet, og dermed kun har opnået en kvindelig repræsentation på 5 %.

Med disse tal, er repræsentationen af kvinder i det tyrkiske parlament nu steget til 17, 3 %.

De fleste af de 79 kvindelige repræsentanter i parlamentet fra 2011, blev også fuldført af forgængeren for HDP, nemlig BDP (Freds- og Demokratiparti), der deltog ved det sidste valg, som uafhængige kandidater, der senere hen har tilsluttet sig til HDP.

Kilde: Kurdishquestion.com

Indland NYHEDER Udland