Italiensk veteran-journalist: At Draghi kaldte Erdoğan for en ‘diktator’ vil blive husket som en historisk bemærkning

Italiensk veteran-journalist: At Draghi kaldte Erdoğan for en ‘diktator’ vil blive husket som en historisk bemærkning

Italiens premierminister Mario Draghi under en pressekonference torsdag kaldte den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdoğan for en ”diktator”, ”vil blive husket som en historisk bemærkning”, har Marco Ansaldo, en veteranjournalist fra den italienske avis La Republica, udtalt.

Den italienske premierminister sagde , ifølge Ansaldo, blot højt, hvad mange politikere i Europa og andre steder mener.

Draghi sagde, at Erdoğan er blandt “den slags diktatorer, som vi trods alt er nødt til at samarbejde med”, som svar på et spørgsmål om behandlingen af ​​Europa-Kommissionens præsident Ursula von der Leyen tidligere på ugen under et møde med den tyrkiske præsident.

EUs øverste leder, Von der Leyen, blev, ligesom Tyrkiets udenrigsminister, sat i en sofa, mens Det Europæiske Råds præsident Charles Michel sad sammen med Erdoğan i en separat stolegruppe for formænd, da lederne talte til pressen efter et møde i den tyrkiske hovedstad – og positionerede derved de mandlige ledere protokolmæssigt ovenfor hende.

Ansaldo, der er ledende korrespondent på La Republica, fortalte i en podcast chefredaktøren for Ahval, Yavuz Baydar, at Draghi kaldte Erdoğan for en diktator. Det var lige så chokerende for Italien som det var for Tyrkiet.

Det italienske udenrigsministerium vidste ikke på forhånd, at en sådan kommentar ville komme, sagde Ansaldo, og nu vil de sandsynligvis udstede en tilbagetrækning for Draghi som svar på den tyrkisk vrede, der er opstået.

Den tyrkiske præsidents kommunikationsdirektør Fahrettin Altun fordømte Draghis bemærkninger og sagde, at de ville gå efter den italienske premierministers hoved. Altun langede også ud efter Draghi og påpegede, at han ikke var blevet valgt til sin nuværende stilling, med henblik på at “se på italiensk historie” for at finde diktatorer.

Men situationen er slet ikke så dårlig for Draghi, der blev hentet ind som premierminister i februar for at bringe Italien ud af den krise, der blev forværret af Coronaviruspandemien, sagde Ansaldo. Ifølge journalisten havde den nyudnævnte leder af Italien tværtimod høstet stor ros efter pressekonferencen for at give udtryk for, hvad folk tænkte.

Hændelsen vil sandsynligvis ikke blive til en krise i fuld skala mellem de to lande, sagde Ansaldo.

Kilde: Anonymous, 2021: Draghi calling Erdoğan ‘dictator’ to go down as historic remark – veteran Italian journalist. Ahval, 10. April 2021.

Oversættelse: Jesper Brandt

NYHEDER