Dansk hjertelæge hjemvendt fra Rojava

Dansk hjertelæge hjemvendt fra Rojava

I Rojava tog livet hastigt fart efter befrielsen fra såkaldt Islamisk Stat og til trods for den politiske og økonomiske isolation, blomstrer det i alle kanter og kroge. Vi har tidligere skrevet om økologiske og kulturelle initiativer, og Nudem.dk vil i den kommende tid rapportere om flere stærke tiltag, men særligt på sundhedsområdet har der været tiltrængt behov for støtte udefra.

Zeynep Binici, kardiolog på Hvidovre Hospitalet, er én af flere læger i Europa, som har forsøgt at komme hospitalerne i Selvstyrområdet i Nordsyrien til undsætning. Hun har i flere omgange været i Rojava og har hver gang taget en masse teknisk udstyr og fornødenheder med sig.

For nogle dage siden kom Zeynep Binici hjem fra Rojava efter et 6-uger langt klinikophold på Qamişlo Hjertecenter. Her bidrog hun med sin viden og erfaring om patienter med akut blodprop i hjertet med behov for koronar angiografi og ballonudvidelse samt behov for anden behandling for hjertekarsygdom. 

Hun deltager ofte i diskussioner om internationale retningslinjer og behandling af specifikke patientsager.

“Der er udover KAG (kranspulsåreundersøgelse) en semi-intensiv afsnit til dårlige og ustabile patienter samt patienter i shock. Der er desuden en mindre afdeling til patienter, som venter på KAG undersøgelse. Der bliver lavet gennemsnitlig 10-15 KAG dagligt.”, fortæller hun om sin daglige gang. 

Hospitalet lider dog af svær mangel på udstyr og teknologi.

Hun siger: “Rent teknisk set er man her i væsentlig lavere niveau sammemlignet med vestlige lande. Man klarer sig på ganske få ressourcer”, og fortæller at hospitalet mangler det mest gængse apparat på et moderne hjertecenter, et ultralydsapparat.

Hendes besøg skal således også kunne bidrage til igangværende humanitær aktiviteter her i Danmark. Den 9. juni inviterer hendes organisation, INDZ-Dirbesiye, sammen med Kurdisk Kvindeforening til velgørenhedsarrangement. Her vil al indtægter gå til at investere i sundhedsvæsenet i Rojava. 

Arrangementer foregår på søndag kl 15.00 på Strandgårdskolen. 

Rojava afholder kardiologisk konference 

Zeynep Binicis engagement i området omfatter også mobilisering af videnskabelige aktiviteter. Således har hun og hendes kolleger i Qamîşlo taget initiativ til ‘First Cardiological Conference in Bakur u Rojhilate Suriye, Qamislo 2019’. Det bliver afholdt den 31. maj med deltagelse af hjertespecialister fra hele regionen, som skal diskutere seneste nyt om og udvikle konsensus omkring retningslinjer for standardisering af forskellige kardiologiske interventioner. 

Interesserede kan støtte Zeynep Binicis projekter ved at tilmelde sig hendes forening og eller bidrage med et støttebeløb til indkøb af hospitals udstyr samt bygning af et mor-barn hospital i Dirbesiye. For mere information herom, gå ind på FB: Dansk fundraising-kampagne for Mor-Barn Hospital i Dirbesiye.

Indland NYHEDER Udland