Žižek læser Öcalan: De grundlæggende metafysiske koordinater

Žižek læser Öcalan: De grundlæggende metafysiske koordinater

Filosoffen Slavoj Žižek deltog i “Abdullah Öcalan Books Day”. Han sagde: “Öcalan sagde, at for at skabe en ny social verden er det nødvendigt først at kaste den nuværende orden op. Dette er en stor social metafysisk indsigt.”

Den slovenske filosof Slavoj Žižek deltog i den globale Öcalan Books Day med et videobidrag. “Det er mig en ære at læse to passager fra Abdullah Öcalans vidunderlige korte tekst for jer: Hvordan man lever, hvad man skal gøre, hvor man skal begynde. Denne tekst taler direkte til det grundlæggende problem, vi alle står over for i dag: Hvor står vi med vores subjektivitet, hvad er den autentiske subjektive position i kaoset i dagens verden? Så lad mig begynde,” siger Žižek i videoen.


Slavoj Žižek sagde: “Jeg anser denne tekst for at være noget, der udstråler og viser en næsten metafysisk skønhed. Han giver igen de nøjagtige koordinater for, hvor vi er. Vi lever i et system, der præsenterer sig selv som individualistisk, hver af os skal leve et unikt liv, ikke som andre. Men under denne forfængelige, tomme mangfoldighed er der en ret kedelig lighed. For så vidt vi ønsker at fungere som unikke individer, er vi som alle andre. Hvad skal vi gøre? Öcalan leverer her en vidunderlig, præcis metafor: at kaste systemet op. Det betyder ikke, at vi skal ødelægge hele virkeligheden og så videre, men snarere at vi skal frigøre os selv i kernen af vores subjektivitet fra at være indlejret i de eksisterende ideologiske koordinater, som vi lever i, og som vi accepterer som naturlige.”

Kilde: 

Slavoj Žižek, 2023. De grundlæggende metafysiske koordinater. ANF News. December 16, 2023

Oversættelse: Jesper Brandt

Abdullah Öcalan NYHEDER