96 studerende arresteret i Adana ved Roboski-mindehøjtidelighed

96 studerende arresteret i Adana ved Roboski-mindehøjtidelighed

Politiet og tyrkiske højreorienterede angreb studerende i Adana i torsdags. De studerende havde arrangeret en mindehøjtidelighed for Roboski-massakren, som skete for tre år siden. En del af de fredelige studerende blev såret ved angrebet på grund af den udførte vold mod dem, hvor hele 96 blev anholdt.

Episoden skete ved Çukurova-universitet, hvor man afholdt marchen til minde for de 34 mennesker, som blev dræbt i Roboski.

Angrebet fandt sted, mens der blev læst en pressemeddelelse op og volden ville ingen ende tage. Foruden angrebene fra politistyrkerne, så angreb højreorienterede unge også de fredelige studerende, mens de ventede bag politiets barrikader. Her kastede de blandt andet med sten mod de deltagende samtidig med, at de råbte provokerende fascistiske slagord.

Ifølge Firatnews greb politiet ikke ind mod de racistiske angribere, men observerede dem kun og nærmest bakkede dem op. Det var blevet observeret, at de højreorienterede var blevet eskorterede af politimyndighedernes transportmidler for at provokere og udfører vold mod de studerende.

De studerende reagerede ved at kaste med sten mod politiet, mens politiet svarede igen med vandkanoner, gummikugler og tåregas. Optøjerne førte til, at de studerende flygtede ind på universitets inde areal, hvor de prøvede at undgå politivolden. Men lige lidt hjalp det, da politiet begyndte at storme alle lokaler med tåregas og knipler. Politiet angreb hæmningsløst og truede med at dræbe de studerende, hvis ikke de overgav sig, hvorefter man anholdte hele 96 studerende.

Menneskerettighedsorganisationen IHD´s formand i Adana Ilhan Öngör og journalister fra DIHA blev ligeledes udsat for angreb og vold, hvor af nogle af dem røg på hospitalet med fysiske skader.

De seneste ekstra beføjelser til politiet har kun ført til at politiet er blevet mere voldeligt og hensynsløse mod fredelige demonstranter. Udviklingen er skadelig for Tyrkiets demokratisering og den kommende fredsproces, en proces som er nødvendigt for alle. Statens politik virker mere og mere ikke-forsonende, men håbet for fred og demokrati kan dog stadig ses.

NYHEDER