Dansk PEN kræver Selahattin Demirtaş løsladt

Dansk PEN kræver Selahattin Demirtaş løsladt

Den 16. maj 2024 dømte en straffedomstol i Ankara Selahattin Demirtaş skyldig i at have ”bidraget til at underminere den tyrkiske stats enhed og integritet”, ”opfordre til kriminelle handlinger” og ”propagandere for terror”. Dommen lød på i alt 42 års fængsel.

Dansk PEN skriver følgende om dommen:

”PEN International fordømmer på det kraftigste den chokerende dom på 42 års fængsel til forfatter og æresmedlem af PEN Selahattin Demirtaş. At han fortsat sygner hen bag fængslets tremmer, til trods for den Europæiske Menneskerettighedsdomstols afgørelse om at han bør løslades, er en hån mod det, der er tilbage af det tyrkiske retssystem.

Demirtaş har allerede været uretmæssigt tilbageholdt i syv et halvt år, langt væk fra sin familie og kære.
Dommen er en tragedie for Tyrkiet som retsstat. Vi vil fortsætte med at stå sammen med Demirtaş og alle uretfærdigt fængslede forfattere, indtil de er frie”, udtaler Burhan Sonmez, præsident for PEN International.

Selahattin Demirtaş var tidligere næstformand for det pro-kurdiske Folkets Demokratiske Parti (HDP). Han var en af 108 af partimedlemmer, der blev anklaget for at stå bag de omfattende protester, der fandt sted over hele landet i dagene 6.-8. oktober 2014, og som kostede 19 personer livet. Protesterne begyndte, da det kom frem, at det tyrkiske militær hjalp Islamisk Stat under et angreb på den kurdiske by Kobane.

Retssagen, der begyndte i april 2021, anses af mange for at være politisk motiveret, bl.a. fordi der ligeledes gøres forsøg på helt at forbyde HDP. En anden tidligere HDP-leder, Figen Yüksekdağ, blev idømt 30 år og tre måneders fængsel, og flere andre højtstående HDP-medlemmer er bl.a. dømt for mord og for at skade den tyrkiske stats enhed. HDP har afvist alle anklager.

Siden 4. november 2016 har Demirtaş været tilbageholdt på falske anklager om støtte til terror. I september 2018 blev han idømt fire år og otte måneders fængsel for under en tale i 2013 angiveligt at have propaganderet for terror, og i marts 2021 blev han idømt yderligere tre år og seks måneders fængsel for at have fornærmet præsident Erdogan. I september 2019 blev der rejst nye anklager imod ham som en del af ”Kobane-sagen”. De tyrkiske myndigheder har hidtil ignoreret en dom fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, der i december 2020 afgjorde, at Demirtaş øjeblikkeligt skulle løslades.”

Kilde: Danskpen.dk

NYHEDER TEMA: DEM parti og valget