Dansk PEN sender hilsen til fængslede forfattere i Tyrkiet

Dansk PEN sender hilsen til fængslede forfattere i Tyrkiet

Af Tue Magnussen

Hvert år i december sender PEN-medlemmer verden over breve til fængslede kolleger og til myrdede kollegers familier. Fra dem der kommer fri ved man, hvor meget det betyder, at de kan mærke, at de ikke er glemt.

Derfor har både bestyrelse og medlemmer af Dansk PEN igen i år været samlet for at skrive en hilsen, slikke kuverter og sætte frimærker på breve.

Blandt de fængslede forfattere og journalister der i år forhåbenligt vil modtage en hilsen er tre prominente fængslede i Tyrkiet:

Nedim Türfent, nyhedsredaktør og journalist fra Tyrkiet. Han blev arresteret i maj 2016 og holdt i isolationsfængsel i næsten to år. I december 2017 blev han idømt otte år og ni måneders fængsel.

Osman Kavala, tyrkisk forlægger og menneskerettighedsforkæmper. Han har været tilbageholdt siden oktober 2017, anklaget for at have organisering af Gezi Park-demonstrationerne i 2013. Kavala risikerer en livstidsdom uden mulighed for prøveløsladelse.

Selahattin Demirtaş, anerkendt kurdisk forfatter og oppositionspolitiker. Han har været tilbageholdt siden november 2016 på tvivlsomme terroranklager. I en anden retssag, der er ført mod ham – sideløbende med den første anklage – blev han idømt fire år og otte måneders fængsel. I marts sidste år fik han forlænget sin knap fem år lange fængselsstraf med tre et halvt år. Det fik han for at have fornærmet præsident Erdogan.

Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogan understregede forleden, at Tyrkiet hverken anerkender EU’s eller den Europæiske Menneskerettigheds domstol opfordringer til øjeblikkelig løsladelse af Osman Kavala og Selahattin Demirtas.

Fornylig blev en dansk underskriftindsamling for løsladelse af Selahattin Demirtaş igangsat med en opfordring fra tre tidligere danske udenrigsministre og 30 medlemmer af Folketinget på tværs af partierne til Tyrkiets præsident Erdogan, om at løslade den ledende kurdiske politiker og tidligere formand for det demokratiske oppositionsparti HDP Selahattin Demirtas. Demirtas opstillede fra sin fængselscelle ved præsidentvalget i Tyrkiet i 2018. Han blev nr. 3 ved valget med over fire millioner stemmer.

Underskriverne er de tidligere udenrigsministre Mogens Lykketoft (S), Villy Søvndal (SF) og Holger K. Nielsen (SF). Også 30 folketingsmedlemmer for Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, De Konservative og De Frie Grønne har skrevet under.
Underskriftindsamlingen har rundet de første mere end 500 underskrifter og fortsætter på https://www.freedemirtas.dk

De øvrige fængslede forfattere og journalister, som Dansk PEN i år har sat fokus på, er fra Azerbaijan, Belarus, Kina, Egypten, Eritrea, Honduras, Indien, Kina, Malta, Marokko, Mexico, Myanmar, Sri Lanka og Thailand.

Forfatteren er selv ansvarlig for sine holdninger.

Indland NYHEDER