Demirtas: Vi ønsker fred i dette land

Demirtas: Vi ønsker fred i dette land

HDP-medformand, Selahattin Demirtas, sagde til nyhedsbureauet DIHA, at man ønskede fred i dette land, og at det selvfølgelig var vigtigt med en tredje part i en kommende fredsproces. Ønsket om skabelsen af en permanent fredsproces er deres største ønske pt.

Kampene mellem guerillaerne og de tyrkiske styrker har nu stået stille i over to år, og det er selvfølgelig en positiv udvikling for regionen, samt for skabelsen af en permanent løsning for den mangeårige konflikt. HDP anser det som relevant for at få det bedste udbytte og skabt det optimale resultat, at der bliver en tredje uafhængig forhandlingspartner ved de afgørende fredsforhandlinger. Denne uafhængige part kan være en delegation af udenlandske politikere eller ngo’er eller fra Tyrkiet. ”Vi ved fra tidligere erfaringer og lignende problematikker rundt omkring i verden, at fredsprocesser foregår på denne facon, så det undre os, at man stiller spørgsmål ved denne opfordring. Når man skal skabe forsoning mellem to uvenner, så inddrager man en tredje, som prøver at skabe en konstruktiv dialog. Jeg siger det endnu en gang, vi ønsker alle fred og demokrati i dette land, hvor vi skal leve side om side inden for nogle demokratiske rammer,” sagde Selahattin Demirtas til DIHA.

Demirtas pointerede, at man fra HDP’s side ville bidrage med det, man kunne i en kommende fredsproces, men hentydede, at regeringens rolle i denne del af processen var vigtigt, eftersom det var dem, der havde magten i landet. ”Endvidere er det vigtigt for fredsprocessen, at vi som parti kan besøge Imrali (red. fangeøen, hvor Öcalan befinder sig på) og fortsætte den dialog,” sagde Selahattin Demirtas til DIHA.

Demirtas understregede, at det ikke var dem, som tog beslutningen om den fulde nedlægning af våben, men derimod KCK og guerillaerne. Dog ville man som parti selvfølgelig nøje følge denne udvikling og håbede på en permanent fred, da det var til gavn for alle parter i regionen. ”Vi ønsker selvfølgelig, at våbnene nedlægges for altid, men staten skal give nogle garantier og ikke som tilbage i 2009 ved KCK-sagen, hvor man indsatte en masse. Der skal handles frem for, at der siges en masse, som i sidste ende ikke ændre ved noget som helst. Lad være med at skabe falske forhåbninger hos folket, men kom med noget konkret, som viser, at man er seriøs omkring løsningen,” sagde Selahattin Demirtas til DIHA.

Til sidst sagde Selahattin Demirtas til DIHA, at vejen til fred er lang og sej, men det er den rigtige vej for alle sammen, og at det skal ingen være i tvivl om. Freden og demokratiseringen af Tyrkiet er til gavn for alle kulturer, minoriteter og religiøse mindretal.

Indland NYHEDER Udland