Den tyske stats krigsforbrydelser i Kurdistan

Den tyske stats krigsforbrydelser i Kurdistan

Tysk fremstillede giftgasser og kemiske våben er blevet brugt i krige i Kurdistan gennem det sidste århundrede.

Nye dokumenter afslører, at tysk fremstillede gasser blev anvendt i folkemordet Dersim, der startede i 1937 og sluttede i 1938. Berlin benægtede kendskab til sagen. Men avisen Dersim Gazette og Yeni Ozgur Politika offentliggjorde dokumenter om, at den tyrkiske stat købte giftgas fra Tyskland ved en ordre underskrevet af Mustafa Kemal Ataturk.

Kurdistan er ikke fremmed for tyskfremstillede våben. Ikke kun i det nordlige Kurdistan: I alle dele har den tyrkiske hær og andre kolonialistiske styrker skaffet en betydelig del af deres våben fra Tyskland.

Under Saddam Husseins regeringstid købte den irakiske hær de våben, de brugte i det sydlige Kurdistan, fra Tyskland.

Den 16. marts 1988 kostede de kemiske gasser, der regnede ned over det sydlige Kurdistans Halabja-provins, mindst fem tusinde kurdiske civile livet.

De tyske virksomheder havde mindst 52% rolle i fremstillingen af Halabja-bomberne. I 1990 blev Tysklands rolle i Halabja-massakren bragt til Bords. Men det var ikke bevist, at virksomhederne solgte våben til Saddam Hussein, da salget skete gennem ulovlige kanaler. Tysk efterretning havde vendt det blinde øje til denne handel.

Indland NYHEDER Udland